Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

SYNTHESIS OF SENTENCES for HSLC-2021 [ CLASS -X - ENGLISH ]

            SYNTHESIS  OF  SENTENCES 

Combine  the  following  pairs  of  sentences  into  single  sentence :

    1 . HSLC- 1998


   (i) Robin  is  my  friend  .  He  is  journalist  

   (ii)  You  insult  him  .  This  is  his  complaint 



           Ans  :

           (i) Robin  who  is  a  journalist  is  my  friend 

           (ii)His  complaint  is  that  you  insulted  him .

    2. HSLC-1999



     (i)  Where  has  he  gone  ?  Do  you  know  it  ?

     (ii)  A  boy  said  this  .  I  know  the  boy  .

           Ans  : 

          (i)  Do  you  know  where  he has  gone  ?

          (ii) I know  the  boy  who  said  this .

    3. HSLC – 2000



     (i) What  are  you  making  ?  Let  me  see  .

     (ii) Don’t  overeat  .  You  will  be  ill .

          Ans  :
           (i)  Let  me see  what  are  you  making  .

           (ii) If  you  overeat  you  will  be  ill .

        4. HSLC-2001

      (i) He  was  ignorant  of  the  matter  .  His  ignorance  was  complete  .

     (ii)The  man  created  the  trouble  .  He  wsa  arrested  by  the  police .

           Ans  : 

           (i) He  was  completely  ignorant  of  the  matter.

           (ii)The  man  was  arrested  by  the  police  for  creating  the  trouble  .

    5. HSLC-2002



      (i)He  is  very  sincere  .  Everybody  in  the  school  says  this  .

      (ii)You  can  start  the  machine  . You have  to  press  this  button  .

      Ans  :

     (i)Everybody  in the  school  says  that  he is very  sincere .

     (ii)You  can  start  the  machine  by  pressing  this  button.

    6. HSLC – 2003 



      (i) I  have  seen  you  somewhere .  I  can’t  remember  where .

      (ii)You  turn  these  knobs  .  You  can  then open the box  .

         Ans  :

           (i)You  can’t  remember  where  I  have  seen  you  .

           (ii)You  can  open  the  box by  turning  these  knobs .

    7.HSLC – 2004



      (i)She  opened  the  cage  .  She  let  the  bird  fly  away  .

      (ii) I  can’t  remember where .

           Ans  : 

           (i)She  opened  the  cage  to let  the  bird  fly  away .
           (ii) I  don’t  have  the  money  to  buy  a  car  .

    8. HSLC – 2005



      (i)The  earth  is  round  . We  can  prove  it  .


      (ii)We  should  drop  the  plan.  That  is  my  suggestion.

           Ans :

          (i)We  can  prove  that  the earth  is  round  .

          (ii)My  suggestion  is  that  we  should  drop  the  plan .
  

    9.HSLC – 2006


 (i)He  will  pass  .  There  is  no  doubt  about  it  .

 (ii)My  uncle  built this  bridge  .  He  is  an  engineer  in  the  P.W.D.



            Ans  : 

          (i)There  is  no  doubt  that  he  will pass .

          (ii) My  uncle  who  is  an engineer  in  the  P.W.D built this  bridge.

   10. HSLC -2007



      (i)The  rain  will  stop.  Let  us  wait  till  then .

      (ii) He  is  not  sincere  .  He  is  not  honest  .

           Ans  :

           (i) Let  us  wait  till  the  rain  stops  .

           (ii)He  is  neither  sincere  nor  honest.

          11. HSLC- 2008



      (i) The  man  created  the  trouble  . He  was  arrested  by  the  police  .

      (ii) The  earth  is  round  . We  can  prove  it  .

           Ans  :

           (i)The  man  created  the  trouble  and  so  the  police  arrested  him.

           (ii)The  earth  is  round  and  we  can  prove  it  .

    12. HSLC-2009



      (i) He  was  innocent  . He  wanted  to  prove  it .

      (ii) He  brought  a  news  . The  news  was not  true  .

            Ans  : 

           (i) He  wanted  to  prove  that  he  was  innocent  .

           (ii)The  news  that  he  brought  was  not  true .

    13.HSLC- 2010



       (i) where does he live? Do you know it?

       (ii)He is innocent. Everybody says this.

            Ans  :

            (i)Do  you  know  where  he  lives ?

            (ii)Everybody  says that  he  is  honest

         14. HSLC- 2011


  (a) The businessman is a miser. He has donated generously today.

  (b) Why are you so late? Tell me.

   Ans  :    
             
       (a)    Although  the  businessman  is  miser  ,  he  has  donated  generously  today.

       (b)   Tell  me  why  you  are  so  late .


     15. HSLC-2012


   (a) I speak the truth. I am not afraid of it.

   (b) Walk fast. You will miss the train.

   Ans  : 

   (a)    I am  not  afraid  of  speaking  the truth .

         (b)   Walk  fast or  you  will  miss the train.


     16. HSLC-2013


   (a) I have some duties. I must perform them.

   (b) This is my friend. His name is John.

 Ans  : 

(a) I  must  perform my duties .

 (b) This  is  my  friend , John.


17. HSLC -2014


(a) The bird was very small. It could not fly. (use to ……… too)

(b) He is not intelligent. He is not brave. (use neither…….. nor)

Ans  :

     (a)    The  bird is too small to fly .

      (b)   He  is neither intelligent nor brave.

18. HSLC-2015


(a) I have lost the pen. You gave it to me.

(b) Health is very important. It must not be neglected.

Ans  : 

    (a)    I  have  lost  the  pen that  you gave  me .

    (b)   Health  is  too important to  be  neglected .

19. HSLC-2016


(a) The moon is round. It has been proved.

(b) Where does he live? Do you know it?

Ans  : 

      (a)    It  has  been  proved  that  the  moon  is  round  .

     (b)   Do  you  know  where  he  lives ?

20. HSLC-2017


(a) Man is mortal. Everybody knows this.

(b) Walk fast. You will miss the train.

Ans  :

     (a)    Everybody knows  that man  is  mortal  .

     (b)   Walk  fast  or  you  will  miss  the  train.

21. HSLC-2018


(a) The boy is not brave. The boy is not intelligent.

(b) The man created the trouble. The man was arrested.

Ans  : 

     (a)    The boy  is  neither  brave  nor  intelligent  .

     (b)   The  man  who  created  the  trouble  was arrested  .



     22. HSLC - 2019


     (a)  The  earth  is  round  .  We  can  prove  it . 

     (b)  Where  does he  live ? Do  you  know  it  ? 

     Ans : 

       (a) We  can prove that  the  earth  is  round . 

       (b) Do  you  know  where  where he lives ? 

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...