Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

SENTENCE CORRECTION FOR HSLC - 2020 [ CLASS X ]

             SENTENCE CORRECTION

1.HSLC-2005  :  

Rewrite the following sentences correctly

(a) I paid hundred rupees for this shirt.

(b) He insisted on me to accompany him. 

(c) Let us hear his speech.

(d) I know him for a long time.

(e) That boy does not even know the alphabets.

(f) We reached the station timely.

Ans : 
  
     (a)    I  paid one hundred rupee for this shirt .

     (b)   He  insisted on my accompany him .

     (c)    Let us listen to his speech .

     (d)   I have known him for a long time .

     (e)   That boy does not know even the alphabets .

     (f)     We reached the destination in time .

2. HSLC- 2006  : 

(a) They left the hostel with bag and baggage.

(b) If it will rain, we will not go out.

(c) He offered me a ten-rupees note.

(d) One of his family members lives in Chennai.

(e) Tell me where is the post office.

(f) I am going to school by bus everyday.

Ans : 

      (a)    They left the hostel bag and baggage . 

      (b)   If it rains , we will not go out .

      (c)    He offered me a ten rupee note .

      (d)   One of the members of his family lives in Chennai .

      (e)   Tell me where the post office is .

      (f)     I go to school by bus everyday .


3. HSLC- 2007 : 

(a) Oranges are good to be eaten.

(b) The matter was informed to the police.

(c) The train will leave in time.

(d) You have less books than I have.

(e) Do you repent for your misdeed?

(f) You should not do such mistakes.

Ans  :  

      (a)    Oranges are good to eat .

      (b)   The matter was brought to the police .

      (c)    The train leaves on time .

      (d)   You have less book than I have .

     (e)   Do you repent of your misdeed .

     (f)     You should not make such mistakes .


4. HSLC- 2008 : 

(a) I asked him how far was it to the nearest town.

(b) In her first book she describes about her childhood.

(c) I can’t go out because I have too many work to do.

(d) He loves the music and playing the guitar.

(e) The opposite to increase is decrease.

(f) He thinks that the price for oil is bound to increase.

Ans :  

     (a)    I asked him how far it was to the nearest town .

     (b)   In her first book she describes her childhood .

     (c)    I can not go out because I have lots of work to do .

     (d)   He loves music and playing on the guitar .

     (e)   The opposite of increase is decrease .

     (f)     He thinks that the price of oil is to increase . 

5.HSLC- 2009 : 

(a) My ambition is to become engineer.

(b) You must stop to write now.

(c) It is you who has done wrong.

(d) We can’t look in the dark.

(e) Oranges are good to be eaten.

(f) He prefers coffee than tea.

Ans : 

       (a)    My ambition is to become an engineer .

       (b)   You must stop writing now.

       (c)    It is you who have done wrong .

       (d)   We can not see in the dark .

       (e)   Oranges are good to eat .

       (f)     He prefers coffee to tea .


6. HSLC-2010 : 


(a) He learnt the poem by his heart.

(b) I do exercise in the morning.

(c) Either this is true or false.

(d) He is not capable to do it.

(e) This carpet is feeling smooth.

(f) Don’t do anything in hurry.

Ans : 

      (a)    He learnt the poem by heart .

      (b)   I exercise in  the  morning .

      (c)    This is either true or false .

      (d)   He  is  not  capable  of  doing  it  .

      (e)   This carpet feels smooth.

      (f)     Don’t  do anything  in  a  hurry .

7. HSLC-2011 :  


(a) We need some furnitures.

(b) The both parents were present at the function.

(c) When you do your home work?

(d) Please tell me who is your headmaster.

(e) I have visited the zoo last year.

Ans  :  

      (a)    We need some furniture .

      (b)   Both the parents were present at the function .

     (c)    When do you do your homework ?

     (d)   Please tell me who your headmaster is .

     (e)   I visited the zoo last year.


8. HSLC- 2012 : 


(a) He is a MRCP and his brother is a FRCS.

(b) Six miles are a long distance.

(c) All his kiths and kins are against him.

(d) He is my cousin brother.

(e) I go to school by foot.

Ans : 

    (a)    He is an MRCP and his brother is a  FRCS .

    (b)   Six mile is a long distance .

    (c)    All his kith and kin are against him .

    (d)   He is my cousin.

    (e)   I go to school on foot .

9. HSLC-2013 : 


(a) Money isn’t the solution for every problem.

(b) This hotel provides fooding and lodging.

(c) Mr. Das deals with tea.

(d) She came back with bag and baggage.

(e) We spent the evening listening music.

Ans : 

     (a)    Money is not the solution to every problem.

     (b)   This hostel provides food and lodging .

     (c)    Mr. Das deals in tea .

     (d)   She came back bag and baggage .

     (e)   We spent the evening listening to music .


10. HSLC- 2014


(a) I saw a strange dream last night.

(b) He is a coward person.

(c) His uncle sells second hand furnitures.

(d) The sceneries of Arunachal Pradesh is charming.

(e) She narrated the story shortly.

Ans : 

      (a)    I   dreamt  a strange  dream last  night .

      (b)   He   is  a  coward .

      (c)    His uncle sells second hand furniture .

      (d)   The scenery of  Arunachal Pradesh is charming .

      (e)   She narrated  the  story  briefly .


11. HSLC-2015 :


(a) I don’t know to do it.

(b) It is you who is to be blamed.

(c) He told me that his brother is writing that latter.

(d) He asked me where do I live.

Ans :  

 (a) I don’t know how to do it.

 (b) It is you who is to be blamed.

(c) He told me that his brother had written that latter.

(d) He asked me where  I lived


12. HSLC-2016 : 


(a) The sceneries of Arunachal Pradesh is charming.

(b) I am feeling cold.

(c) Bread and butter make a good breakfast.

(d) The news are true.

Ans : 

      (a)    The scenery of Arunachal Pradesh is charming .

      (b)   I feel cold .

      (c)    Bread and butter makes a good breakfast .

      (d)   The news is true .


13. HSLC-2017 :


(a) Nitu is my cousin sister.

(b) She prefers tea than coffee.

(c) I gave him a few rupees I had .

(d) He is working hardly.

Ans :  

      (a)    Nitu is my cousin.

      (b)   She prefers tea to coffee .

      (c)    I   gave  him  the  few  rupees I  had .

      (d)   He is working hard .


14. HSLC-2018 :


(a) He took out his shoes.

(b) I do not know who are you.

(c) She said that she will arrive at 6 p.m.

(d) She prefers milk than curd.

Ans : 

      (a)    He took off his shoes.

      (b)   I don’t know who you are .

      (c)    She  would  arrive at  6 p.m.

(      d)   She prefers milk to curd . 
  

   15. HSLC - 2019: 

     (a) It  can  rain  tonight .
     (b) The  cattles  were  grazing  in the  field . 

     (c) Each  of  the  boys play  cricket .

    (d) How  much money you need ?

     (e) When you do your homework ?

    (f) I  do not know to do it .

    Ans  :  
     
     (a) It  is going to  rain  tonight .
     (b) The  cattle  were  grazing  in the  field . 

     (c) Each  of  the  boys plays  cricket .

     (d) How  much money do  you need ?

     (e) When do you do your homework ?

     (f) I  do not know how to do it .

1 comment:

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...