Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

VOCABULARY for HSLC 2021 [ CLASS -X- ENGLISH], SEBA

                                     VOCABULARY 
Fill  in  the  blank  with  right  alternative  .
     1.       HSLC-1988
A.  Today the ……. Of Shillong is pleasant. (weather /climate)
B. Both the parties came to an ……. Settlement . (amicable/amiable)
Ans :
a. Climate
b. amicable
2. HSLC-1999
A. My warnings had no …… on the boy. (affect /effect)
B. He could not …….. himself to the new situation. (adopt /adapt)
Answers:
a. effect
b.  adapt
3. HSLC-2000
A. He has easy ……. To the ministers. (excess/access)
B.  Hundreds of soldiers were …….. in the battle.(wounded/injured)
Answers:
     a.       Access
     b.      wounded
4. HSLC-2001
A. The …….. in my shop is not good today. (sell /sale)
B. He ……… good English. (says /speaks)
Answers:
     A.      Sale
     B.      Speaks

5. HSLC-2002
A. It is not proper to …….. through an open window. (see/ look)
B. His parents warning had no …… on him. (affect/ effect)
Answers:
     A.      Look
     B.      Effect
6. HSLC-2003
A. The old man knew that his death was ………. (imminent/ eminent)
B. Several boats ……… in the river during the storm. (drowned/ sank)
Answers:
a. imminent
b. sank
7. HSLC-2004
A. I ………  I had taken your advice. (hope/ wish)
B He will leave for England ……… ( shortly / recently)
Answers:
a. wish
b. shortly
8. HSLC-2005
A. August 15 is a …….. day for the Indians. (historic/ historical)
B. He will lose marks for his ……… handwriting. (eligible/ illegible)
Answers:
a. historic
b. illegible
9. HSLC-2006
A. An ……... writer was invited as the chief guest. (eminent/ imminent)
B. A man of ……… is respected by all. ( principal/ principle)
Answers:
a. eminent
b. principle
10. HSLC-2007
A. My advice had little …………. On the boy. (affect/ effect)
B. He was loved by all for his ………. nature. ( amiable/ amicable)
Answers:
a. effect
b. amiable
11. HSLC-2008
A. His handwriting is ………… (eligible/ illegible)
B. No body likes your ………. behavior. ( childlike/ childish)
Answers:
a. illegible
b. childish
12. HSLC-2009
A. The woman narrated the incident ……………. ( shortly/ briefly)
B. Her father was an ……… physician. ( eminent/ imminent)
Answers:
a. briefly
b. eminent
13. HSLC-2010
A. Our family deals in ……… products. ( diary/dairy)
B. He became popular because of his ………. nature.(amiable/ amicable)
Answers:
a. dairy
b.  amiable
14. HSLC-2011
Frame  sentences  using  any  one  pair  of  the  following  to  show  their  differences  in  meaning  :
a.       Lose  ,  loose
b.      Rise  ,  raise 
c.       Sight  ,  site 
Ans  : 
a.       I  have  lost  my  ring 
He  puts  on  a  loose  shirt .
b.      The  sun  rises  in  the  east  .
He  raised  his  baton .
c.       He  has  no  sight  in his  left  eye .
This  site  is  very  beautiful .


15.  HSLC – 2012
a. Eligible  , illegible 
b. accept  ,  except
c. altar  alter 
Ans  :  a. He  is  eligible  for  the  post  .
He  writes  an  illegible  hand  .
b.      I  cannot  accept  your  offer.
Except  Ram , everybody  went  there .
c.       He  bowed  down  before  the alter.
I  have  altered  my  pen
16.  HSLC - 2013
a. Diary  , dairy 
b. effect  ,  affect 
c. Site  ,  cite
Ans  :  a. He  always  writes  a  diary  .
He  has  a  dairy  farm.
b.      The  medicine  produced  no  effect  .
He  affected  madness .
c.       The  site of  the  school  is  excellent  .
He  cited  a  line  from  the  Gita .
17.  HSLC -  2014
a. Principle  ,  principal
b. Site  ,  Cite 
c. Adopt  , adapt
Ans  :  a.  I  shall  stick  to  my  principle  .
Mr.  Das  was  the  principal  of  Jorhat  College  .
b.      The  site of  the  school  is  excellent  .
He  cited  a  line  from  the  Gita .
c.       He  adopted  unfair  means  in  the  examination .
The  book  has  been  adapted  to  the  needs  of  the  pupil .

18. HSLC- 2015
a. The  Brahmaputra  has  changed  its  ________.(coarse / course )
b. Sankardev  was  an  ________scholar  .  (eminent  / imminent  )
Ans  : 
a.       coarse
b.      eminent
19. HSLC  -  2016
a. My  warnings  had no  ______on  the  boy  .  ( affect/effect )
b. He  ______ to  accept  the  money  . (refused/ denied)
Ans  : 
a.       effect
b.      refused
20.  HSLC- 2017
a. Rose  smells  _______( sweetly  /  sweet )
b. Her  handwriting  is  ________(illegible  /  eligible )
Ans  :
a.       Sweet
b.      Illegible
21.  HSLC -  2018
a. Me. John  will  come  to  Guwahati  (  recently  / shortly  )
Or
c.       Popular  criticism  has  no  (effect/affect)  on  the  politicians .
Ans  :     a.  Shortly 
                b.  effect



No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...