Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

HSLC 2020 SOLVED GEOGRAPHY ( ভূগোল) QUESTION PAPER SEBA- Class X- ELECTIVE SUBJECT

2020 GEOGRAPHY (E)(Theory)Full  Marks : 90 Pass marks : 27 Time : 3 hours 

The figures  in  the  margin  indicate  full  marks  for  the  question .

1. Choose  the  correct  answer :                                                              1 × 6 = 6
শুদ্ধ  উত্তৰটো  বাছি  উলিওৱা :  (a)  Which  one  of  the  following  is  a  greenhouse  ? 
তলৰ  কোনটো  সেউজগৃহ গেছ ?  (i) Ozone ( অ'জন )
(ii) Sulphur  dioxide ( ছালফাৰ ডাইঅক্সাইড ) 
(iii) Nitrogen dioxide ( নাইট্ৰ'জেন ডাইঅক্সাইড )
(iv) Water  Vapour ( জলীয় বাস্প )

Ans  : (i) Ozone ( অ'জন )

(b) In  which  physical  division  of  Japan  the  Abukuma  plateau  is  located  ? 
জাপানৰ কোনটো  প্ৰাকৃতিক বিভাগত আবুকুমা মালভূমি অৱস্থিত ? (i) Central  Japan  Region ( মধ্য জাপান অঞ্চল )
(ii) North - East  Japan  Region ( উত্তৰ -পূৱ জাপান অঞ্চল )
(iii) Hokkaido  Region ( হ'কাইড' অঞ্চল )
(iv) South-West Japan Region ( দক্ষিণ-পশ্চিম জাপান অঞ্চল ) 

Ans : 

(c) The Erie  of  the  United  States  of  America  is  a  ____________ .
ইৰি আমেৰিকা  যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ  এটা  ____________ ৷  (i) Plateau ( মালভূমি )
(ii) Mountain ( পৰ্বত )
(iii) Lake ( হ্ৰদ )
(iv) Water Fall ( জলপ্ৰপাত )

Ans : (iii) Lake ( হ্ৰদ )

(d) Which  of  the  following  crops grown in India is  not  included  under  rabi  crops ?
ভাৰতবৰ্ষত  উৎপাদিত তলৰ  কোনবিধ শস্য ৰবি  শস্যৰ  অন্তৰ্গত নহয় ?  (i) Wheat ( ঘেহু)
(ii) Mustard ( সৰিয়হ )
(iii) Gram ( বুট )
(iv) Groundnut .( বাদাম )

Ans : (iv) Groundnut .( বাদাম )


(e) The  mountain range lying between  Asia  and  Europe  is  : 
এছিয়া  আৰু ইউৰোপ  মহাদেশৰ  মাজত  অৱস্থিত পৰ্বতমালাটো  হৈছে :  (i) Ural Mountain Range ( ইউৰাল পৰ্বতমালা )
(ii) Karakoram Mountain Range ( কাৰাকোৰাম পৰ্বত )
(iii) Alps Mountain Range .( আল্প্চ পৰ্বতমালা )
(iv) Caucasus Mountain Range .( ককেচাছ পৰ্বতমালা )

Ans : (i) Ural Mountain Range ( ইউৰাল পৰ্বতমালা )

(f) Which  one  of  the  following  is  an erosional  feature ?
তলত উল্লেখ  কৰা  কোনটো  ক্ষয়জনিত অৱয়ব ? (i) Barkhan ( বাৰখান )
(ii) Hanging  Valley ( ওলোমা উপত্যকা )
(iii) Moraine ( গ্ৰাব )
(iv) Drumline ( ড্ৰামলিন) 

Ans : (ii) Hanging  Valley ( ওলোমা উপত্যকা )

2. Write  the  name  of  the  depositional  feature  created  by  the  actions  of  wind  .    1
বতাহৰ  ক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা এটা অৱক্ষেপজনিত অৱয়বৰ  নাম  লিখা 

Ans : Sand Dune . ( বালিয়াৰি )

3. What  is  the  land  area  of  the  USA ?   1
আমেৰিকা  যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ  মাটিকালি কিমান ? 

Ans : 96  lakh square km. ( 96 লাখ বৰ্গ কিলোমিটাৰ )

4. In  which  continent  the  Gobi  desert  is  located ?  1
কোনখন  মহাদেশত  গোবি  মৰুভূমি  অৱস্থিত ?

Ans : In  Asia ( এছিয়া মহাদেশত ) ৷ 

5. What  is  the  name  of  Indian  desert  ? 1
ভাৰতৰ  মৰুভূমিটোৰ  নাম  কি ?

Ans : Thar  desert (  থৰ মৰুভূমি )  

6. What  is  name  of  the  largest  island  of  Japan ? 1
জাপানৰ  দ্বীপসমূহৰ  ভিতৰত  বৃহত্তম  দ্বীপটোৰ  নাম কি ? 

Ans : Honshu  Island .( হন্ছু) 

7. Give  an  example  of  fossil  fuel  .  1
জীৱাশ্ম  ইন্ধনৰ  এটি  উদাহৰণ  দিয়া ৷ 

Ans : Coal ( কয়লা ) ৷ 

8. What  do  you  mean  by  air  pollution ? 2
বায়ু প্ৰদুষণ মানে কি বুজা ?  Ans : The  mixing  of  pure  air  with  certain  contaminates  such  as carbon  dioxide , carbon  monoxide , lead , nitrogen  oxides  , smoke , sulphur  dioxide , etc . which  negatively  affect  the  lives  of  plants  , animals  and  man  is  termed  as  air  pollution .
( পৃথিৱীৰ বায়ুমণ্ডলত বিভিন্ন  ধৰণৰ জুলীয় , গেছীয় আৰু গোটা পদাৰ্থ আছে ৷ গেছীয় পদাৰ্থসমূহৰ ভিতৰত নাইট্ৰ'জেন , অক্সিজেন , আৰ্গন আৰু কাৰ্বন ডাই অক্সাইড আদিয়েই  প্ৰধান ৷ এই পদাৰ্থবোৰে এক নিৰ্দিষ্ট অনুপাতত থাকি বায়ুমণ্ডলত এনে এক ভাৰসাম্য অৱস্থা প্ৰদান কৰিছে যাৰ  সহায়ত  পৃথিৱীৰ  জীৱজগত বৰ্তি  থাকিবলৈ সক্ষম হৈছে ৷  ভাৰসাম্য  কিবা  কাৰণত  বিনিষ্ট  হ'লে , নানা  ধৰণৰ সমস্যাৰ  সৃষ্টি  হয় ৷ সাধাৰণতে আমি  তেতিয়া  বায়ু প্ৰদূষণ হোৱা বুলি কওঁ ৷  ) 

9. Why  is  the  southern  part  of  India relatively  warmer  than the  northern part ? 2
ভাৰতৰ  দক্ষিনাংশ ইয়াৰ  উত্তৰাংশতকৈ আপেক্ষিকভাবে  গৰম  বেছি কিয় ? 

Ans : The  Tropic  of  Cancer  which  runs  across  the  middle  of  India , divides  the  country  into  northern and  southern  parts . The  northern  part  falls in  the  temperate  climatic  zone  while  the  southern  part  has  tropical  climate . Hence , the  southern part  of  India  is  relatively  warmer  than  the  northern  part . 
( ভাৰতৰ  প্ৰায় সোঁমাজেদি যোৱা কৰ্কটক্ৰান্তিয়ে দেশখনক উত্তৰ আৰু  দক্ষিণ দুটা অংশত  ভাগ কৰিছে ৷ ইয়াৰে  উত্তৰ অংশটো সমমণ্ডলত আৰু  দক্ষিণ অংশটো  গ্ৰীষ্মমণ্ডলত  পৰিছে ৷ সেয়েহ সাধাৰণতে উত্তৰ ভাৰতৰ তুলনাত দক্ষিণ ভাৰতত গৰম বেছি ৷  )

10. Mention  two  major  effects  of  globalisation  . 2
বিশ্বায়নৰ  দুটা  প্ৰধান প্ৰভাৱ উল্লেখ কৰা ৷ 

Ans :  (i) It  helps  to  increase  more  international  Trade .  (ii) more goods & services generally available at lower prices
(i) বহুতো আন্তৰ্জাতিক  বেহা-বেপাৰৰ  সংখ্যা বৃদ্ধি  হয় ৷  (ii) কম দৰত  বহুতো  পণ্যদ্ৰব্য  আৰু  সেৱাৰ উপলদ্ধ হয় ৷  

11. Name  any  two  rivers  of  North  America .  2

Ans :  

12.  Mention  any  two  characteristics  of  the  Tropical  Grassland  Region . 2

Ans : 

13. Define  Regional  Geography . 2

Ans : 

14. Describe  the  location  of  the  continent  of  oceania . 2

Ans : 

15. Mention  two  seasons  as  observed  in  India in  a  year  . 2

Ans : 

16. Give  the  names  of  two densely  populated  regions  of  Africa  . 2

Ans : 

17. Mention  any  two  rivers  of  the  continent  of  Europe . 2

Ans : 

18. Migration of  people  from the  rural  areas to  urban  areas  is  rapidly increasing  in  Japan .  Why ? 3

Ans : 

19. Write  down  the  names  of  any  three industrial  regions  of  India . 3

Ans : 

20.  What  is  the  rule  of  the  geomorphic  processes in landform development  on  the  earth's  surface ? 3

Ans : 

21. Name  three depositional  features created  by  Glaciers  . 3

Ans : 

22. Write  about  the  mineral  resources  of  the  USA. 3

Ans : 

23.  Give  three regions  why  population  density  is  more  in  the  river  valleys .  3

Ans : 

24. Name  any  three  important  deserts  located  in  the  Tropical  Hot  Desert Region of  the  world . 3

Ans : 

25. Mention  any  three any  important  plateaus  of  the  continent  of  Asia . 3

Ans : 

26. Mention  any  three environmental  problems that  arise  due  to  forest  destruction. 3

Ans : 

27.  Explain briefly  why  the  East  Coastal  Region of  India is  comparatively  wider  the  fertile  than the West Coastal Region . 3

Ans : 

28. Write  a  brief  note  on  the  climate  of  the  continent  of  South  America . 3

Ans : 

29. What  are  exogenetic  and endogenetic  processes  ?  Give  one  example  of  agents  for  each  of  them . ( 2 + 1 + 1 = 4 )

Ans : 

30. Define  homogeneous  region  and  functional  region and  mention  any  two  of  its  characteristics  . ( 3 + 2 = 5 )

Ans : 

31. Give  a  brief  account  of  the  monsoon wind  in  India . 4

Ans : 

32.  Why  does  the  USA  emerge as the  largest  economic power  of  the  world . 4

Ans : 

33. What  is  environment  ?  Briefly  describe  the  components  of  environment . (1 + 3 = 4 )

Ans : 

34. Draw  a  sketch  map  of  India  and  locate  therein  any  two  of  the  following  : 
( 2 + 1 + 1 = 4 )
(a) Delhi  
(b) Imphal
(c) Aravali  Range 
(d) The  Ganges 

Ans : 
       
                                                                       OR

                                              ( Only  for  Blind  Candidates ) 
Give  an  Introduction  of  India  in  terms  of  its  location  and  size .  4 

Ans : 






















No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...