Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

MEMOIRS OF A CHOTA SAHIB - JOHN ROWNTREE - CLASS - 12 MODEL QUESTIONS 2020 HS

        MOMOIRS  OF  A CHOTA  SAHIB  -  John Rowntree

                   

Short  type  Questions  :


1. What  is  the  'Chota  Sahib'  in  the  'Memoirs  of  a  Chota  Sahib' ?

Ans: John  Rowntree,  the  last  British  Senoir  Conservator  of  the  Forests  of  Assam,  is  the  'Chota  Sahib'  in  the  'Memoirs  of  a  Chota  Sahib' .

2. What  position  did  John  Rowntree  hold  before  leaving  Shillong  a  few  days  after  independence  ?


Ans: Senoir  Conservator  of  the  Forests  of  Assam.

3. Where  did  John  Rowntree  and  his  family  make  their  first  home  at  Gauhati  ?


Ans: John  Rowntree  and  his  family  had  made  their  first  home  in  a  bungalow  at  Gauhati .

4. How  did  John  Rowntree  find  the  weather  when  he  arrived  at  Gauhati ?


Ans: John  Rowntree ,  when  he  arrived  at  Gauhati,  found  the  weather  bearable .

Very  Short  type  Questions :


1. What  dose  Roventree  often  talk  of  in  'Memoirs  of  a  Chota  Sahib' ?


Ans : In  'Memirs  of  a  Chota  Sahib'  John  Rowntree  often  talks  about  the  time  he  spent  in  Gauhati  and  its  neighbouring  areas .

2. Give  a  brief  descriptio  of  Peacock  Island.


Ans: Peacock  Islands  was  located  in  the  middle  of  river  Brahmaputra .  When  viwed  from  Rowntree's  bungalow  on  the  other  bank,  it  offered  a  splendid  view  with  the  dome  of  a  Hindu  temple  just  visible through  the  trees.  But  a  funny  contradiction  was  that  unlike  its  name,  Peacock  Island  housed  no  Peacocks  but  instead  troops  of  monkeys   dominated  the  islands.

3. What  was  the  belief  about  the  dividing  channel  between  Peacock  Islands  and  the  main  land  of  Gauhati ?


Ans: Rowntree  stated  that  the  channel  separating  Peacock  Islands  from  the  mainland  ger  narrower  with  the  onest  of  dry  season  every  year.  And  there  was  belife  that  if  this  cahnnel  ever  driped  up  completely,  it  would  mean  the  end  of  British  Raj  in  India.

4. What  does  Rowntree  state  about  the  large  'Bheel'  close to  the  bungalow  at  Rajapara ?


Ans:  Rowntree  mentoined  that  the  bheel  at  Rajapara  had  been  formed  after  an  eartquake  lowewred  the  land  whnich  subsquently  became  inundated  with  water .  He  characterized  it  as  an  eerie  spot  because  of  the  dead  trees that  rose  out  of  the  bheel.  To  Rowntree  they  seemed  to  resemble  skeltones,  serving  as  reinders  of  a  past  when  the  land  was  dry .

5. What does  Rowntree  say  about  the  river  banks  in  the  Manas  Sanctuary ?


Ans : Rowntree  mentioned  that  during  his  time,  the  river  banks  in  the  Manas  Sanctuary  were  a  favourite  site  for  the  Governer's  Christmas  camps.

6. What  unusual  visitors  did  Rowntree  have  in  his  bungalow  one  night ?


Ans : The  unusaul  visitor  that  Rowntree  had  in  his  bungalow  one  night  was  a  tiger.


Essay  Type  Questions :



1. Describe  Rowntree's  exprience  of  crossing  a  flooded  river  on  horseback.


Ans : Rowntree,  during  his  stay  in  Assam,  had  forded  a  flooded  river  on  horseback.  It  was  with  much  difficulty  that  the  egged  on  his  steed  and  convinced  it  to  plunge  into  the  water.  But  as  soon as  it  did  so,  RFowntree  sleeped  over  and  was  left  hanging  on  to  its  tail.  He  soon  discovered  that  the  tail  could  be  used  as  rudder,  for  when  he  pushed  the  tail  to  the  right,  the  horse  veered  to  the  left  and  vice  versa.  Thus  after  much  difficulty  and  some  tricky  maneuvering,  Rowntree  and  his  horse  finally  made  a  safe  landing  on  the  other  side  of the  river.

2. Relate  Rowntree's  exprience  of  floods  in  Assam.


Ans: Rowntree  had  two  very  distinct  experinces  regarding  the  floods  of  Assam.  In  the  first  instance,  Rowntree  and  his  horse  were  nearly  washed  away  by  a  flooded  river  after  he  tried  crossing  the  raging  waters  on  horseback.  After  Rowntree  had  successfully  persuaded  his  mount  to  plunge  into  the  waters,  he  sleeped  over  its  croup  and  was  left  hanging  onto  its  tail.  But  he  managed  to  save  himself  and  his  horse  by  using  its  tail  as  a  rudder  to  manuver  it  onto  safe  land.
           In  the  second  instance,  Rowntree  experienced  the  onslaught  of  flood  waters  on  the  bamboo  bridges  built  at  the  onest  of  cold  weather.  He  observed  that  the  flood  waters  washed  away  most  of  the  bridges  and  those  that  managed  to  stand ; creacked  and  swayed  alarmingly  under  a  passing  car.  In  such  cases  crossing  were  usually  made  in  a  mar  boat.  Even  thogh  this  ingenious  device  worked  well  but  it  required  constant  adjustments  to  be  amde  to  allow  for  the  rise  and  fall  of  the  rivers.

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...