Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

The Fun They Had [ Class ix NCERT english Answers ]- Assamese Medium and English Medium

I.                    Answer  these  questions  in  a  few  words  or  a  couple  of  sentences  each  .
1.       How  old  are  Margie  and  Tommy  ?

Ans  :  Margie  was  eleven  years  old  and  Tommy  was  thirteen  years  old  .

2.       What  did  Margie  write  in  her  diary  ? 

Ans  :  Margie  wrote  , “ Today  Tommy  found  a  real  book ! ”  in  her  diary  .

3.       Had  Margie  ever  seen a  book  before  ?

Ans  :  No , Margie  had  not  ever seen  before .

4.       What  things  about  the  book  did  she  find  strange  ?

Ans  :  She   found  the   book’s  colour   and   the    wrinkled   pages   strange  and   also   the  words   that   stood   still  instead   of   moving .

5.       What  do  you  think  a  telebook  is  ?

Ans : A   tele   book   is  a  book  that   can  be  seen  and  read   on  a  television.

6.       Where  was  Margie’s  school ?  Did  she  have  any  classmates  ?

Ans :  Margie’s  school   was   in  her   own   room  next  to   her   bedroom.  The  mechanical   teacher  was   on   the  screen   to  teach   her . she   did n’t  have  any   classmates.

7.       What  subjects  did  Margie  and  Tommy  learn ?

Ans  :  Margie   learnt  mathematics   and   Geography   and   Tommy    learnt   History   and   mathematics. 

II.                  Answer  the  following  with  reference  to  the  story  .
1.       “ I  wouldn’t  throw  it  away .”
(i)                  Who  says  these  words ?

Ans : Margie  says   these   words.

(ii)                What  does  ‘ it ’ refer  to  ?

Ans : ‘It’  refers   to   the   book   found   by   Tommy .

(iii)               What  is  it  being  compared  with  by  the  speaker  ?

Ans : It  is   being   compared   with   telebooks    by   the  speaker.

2.       “ Sure  they  had  a  teacher  , but  it  wasn’t  a  regular  teacher  . It  was  a  man .”
(i)                  Who  does  ‘ they ’ refer  to  ?

Ans :  ‘They’    refers  to  the   boys   of   the  days   of  Tommy’s  grandfather’s  grandfather.

(ii)                What  does  ‘ regular ’ mean  here ?

Ans :  Here   ‘regular’   means   who  is   always

(iii)               What  is  it  contrasted  with  ?

Ans :   It  is  contrasted   with   a   television   teacher.

III.                Answer  each  of  these  questions  in  a  short  paragraph  ( about  30  words  ) .
1.       What  kind  of  teachers  did Margie  and  Tommy  have  ?

Ans :  Margie  and    Tommy   had   television   or  computer   teachers   who   appeared    on  the  screen  and  taught.  They   were  mechanical    teachers .  science   has   replaced   human   teacher s   with   tele- teachers.

2.       Why  did Margie’s  mother  send  for  the  County  Inspector  ?

Ans :  Margie’s   mother   sent   for   the   country   inspector   because   Margie    was   getting  worse   and   worse  in  the  tests   conducted  by  the   mechanical   teacher  in  geography .

3.       What  did  he  do  ?

Ans :  He  came  to   Margie’s  home   and   replaced  the  mechanical   teacher .  He   also   slowed   the  geography   sector   to  the  level   Margie's  age

4.       Why  was  Margie  doing  badly  in  geography  ?  What  did  the  County  Inspector  do  to  help  her  ?

Ans :  Margie  was  doing   badly   in  geography   because   the   geography  sector  had   been  a little  too  quick   for  her . the  country   inspector   slowed   the  sector   to  the  level   of  margie’s  mental    ability.

5.       What  had  once  happened  to  Tommy’s  teacher  ?

Ans  :  Once  the  history  sector   of  Tommy’s   mechanical   teacher  blanked    out   completely .  so,   they  took   it  away  for  almost   a   month. Tommy    became  free  for   the  period.  

6.       Did  Margie  have  regular  days  and  hours  for  school  ?  If  so  ,  why  ?

Ans : Yes, Margie  had   regular   days  and  hours   for  school .  it  was  so   because   her  mother  believed  that  little  girls   learned   better  if  they   learned   at  regular  hours.

7.       How  does  Tommy  describe  the  old  kind  of  school  ?

Ans :  Tommy   describes   that  the   old   kind   of  school   had   a  special   building.  The  teachers    were   there   and   the  kinds  went  there   they   learned  the   same  thing .  they   could  help   one  another   they   laughed   and  shouted  in merriment.

8.       How  does  he  describe  the  old  kind  of  teachers ?

Ans  :  He  describes  that   the  old  kind   of  teachers  did   not  live  in  their   houses. They   lived   in  a  special  building  .  they   taught    the  children,  gave  homework  and  asked   them   questions .   they  were  men.  

IV.                Answer  each  of  these  questions  in  two  or  three paragraphs  ( 100 – 150 words ) .
1.       What are  the  main  features  of  the  mechanical  teachers  and  the  schoolrooms  that  Margie  and  Tommy  have  in  the  story  ?

Ans  :  The  main   features  of  the  mechanical   teachers  and  the    school  rooms   are   that   the  teachers   were   not  human  beings.  Margie  and   Tommy  had   computers   or   televisions    in   their   schoolrooms .  they   sat   before   those   visuals   and   their   teachers   and   lessons   appeared   on   the    screen.   The    teachers    were  mechanical   teachers.   There   was   a   slot   in  which   the   learners   had   to   put   their   home   work   done   in  punch   code .  the   home  work  was   at   once  evaluated .  the    mechanical   teachers   taught   Mathematics,  Geography    and   History.   The   lesson   were   adjusted   to   the   mental   level   of   the   learners.  Margie  and   Tommy   had   their   schoolrooms   in   their   own   house.   

2.       Why  did Margie  hate  school  ?  Why  did  she  think  the  old  kind  of  school  must  have  been  fun  ?

Ans  :  Margie   hated   school   because   of   the   mechanical   teacher   that  appeared  on  the   screen   of  her  television.  It  was   fixed  in  her  schoolroom   and  in   regular   hours   she  had  to  sit  before   it. The   mechanical   teacher   would   appear   on   the   screen . the   lessons  would   be  displayed   there.   She  had  to   learn  Mathematics,   Geography  and   History.   There  was  a   slot   in  which   she  had  to  put  her   home   work .  she  had   to  do  homework  in  punch  code,  This  part  she  hated   most. Because   she  became   worse   and   worse   gradually .  she   was   alone   there.
She  thought   the   old   kind  of  school   must  have   been   fun  because  children   of   her   age  went    there  laughing,  playing  and   learnt  lessons. One  could   help   another   in  doing   home  work.        

3.       Do  you  agree  with  Margie  that  schools  today  are  more  fun  than the  school  in  the  story  ?  Give  reasons  for  your  answer  . 

Ans :  Yes,  I do  agree  with   Margie   that  schools    today   are   more  fun  than   the   schools  on  the   story.   The   school   on   the   story  is  nothing  but  a   computer   or   television   screen   with  a   slot.  The   mechanical   teacher   appears   on  the  screen   and  lessons   are   displayed    there.  The  total   process  is   mechanical .  No   human  relations  is  there.
 But  the   schools   today   have  human  relation. Children  of   same   age   learn  the    same   thing   together.   They  laugh,  play  and   learn.   One  can help  another  in  doing   home   work.  A  man  is  a  teacher.  No   one  feels   lonely.  There  is  amusement  in  being   together.   




No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...