Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

GLIMPSES OF INDIA (B) TEA FROM ASSAM [ Arup Kumar Datta ]

A.  Very Short Type Questions:   (1 marks)

 1.  Say True or false.

  (a) Pranjaol and Rajvir were going to Assam.

   Ans : True.

  (b) According to Rajvir over seventy crores cups of tea are drunk everyday throughout the  
       
    World.

  Ans : False.

  (c) The tea-bushes and densely wooded hills presented a dull view.

   Ans : False.

  (d) The Chinese emperor always boiled soup before drinking it.

   Ans : False.

  (e) Bodhidharma cut off his eyelids to avoid feelings sleepy during meditations.

    Ans : True.

   (f) Tea was drunk as a herb in Europe.

    Ans: False.

   (g) Mr. Barua was Rajvir’s  father.

    Ans : False.

    (h) Tea was first taste in china as far back as 2700 BC.

    Ans : True.

2. Who wrote the prose piece, “ Tea from Assam”?

Ans : Arup Kumar Datta was wrote the prose piece ’’Tea from Assam”.

3. Who is Rajvir?

Ans :  Rajvir is Prajanl’s classmate who reads at school in Delhi.

4. Who is Peranjol ?

Ans :  Pranjol is Mr. Baruah’s son who is a classmate of Rajvir.

5. What is Pranjol’s father ?

Ans : Pranjal father is a manager of Dhekiabari Tea Estate.

6.Where did Rajvir come in accompaniment with Pranjol ?

Ans : Rajvir and Pranjol come to upper Assam.

7. What did Rajvir and Pranjol sip in the train compartment ?

Ans : Rajvir and Pranjol sipped Tea in the train compartment.

8.What was read by Pranjol in the train compartment ?

Ans : Pranjol read his detective books.

9. What presented a magnificent view ?

Ans : The green Tea bushes presented a magnificent view.

10. What had never seen by Rajvir before ?

Ans : Rajvir had never seen so much greenery before.

11. Name the place which amounts to the largest concentration of tea plantations in the          world.

Ans :  Assam.

12. What did the Chinese emperor do before drinking water?

Ans:The Chinese emperor boiled water before drinking.

13. Who was Bodhidharma ?

Ans : Bodhidharma was an ancient Buddhist ascetic.

14 What did Bodhidharma do ?

Ans : Bodhidharma do meditations.

15. What banished Bodhidharma’s sleep ?

Ans : Bodhidharma’s sleep was banished by drinking hot Tea.

16.When was tea first sipped in China as per Rajvir ?

Ans : Tea first sipped in China as for back as 2700 BC.

17.What was the tea looked at in Europe ?

Ans : Tea was look as medicine in Europe.

18. Name the Railway Junction where they finally got off.

Ans: Mariani junction.

19. Who was waiting to receive both of them ?

Ans: Pranjal’s parents were waiting for them.

20. Name the tea-garden managed by Pranjol’s father ?

Ans : Dhekiabari Tea Estate.

21.What was worn by the tea-pluckers ?

Ans : The tea puckers wear plastic aprons.

22. What did the tea-pluckers pluck ?

Ans : The tea pluckers plucked Tea leaves.

23. When was the sprouting period of tea plants ?

Ans : The sprouting period of tea plants is from May to July.

24. Where do the tea-pluckers put the tea-leaves ?

Ans : The tea pluckers put the tea leaves in there bamboo baskets.

B. Short type Questions : (2/ 3 marks)


1. Who was Pranjol? What was Pranjol’s father?

Ans : Rajvir is Prajanl’s classmate who reads at school in Delhi.

           Pranjal father is a manager of Dhekiabari Tea Estate.

2. Who was Rajvir? Where did he journey?

Ans : Rajvir is Prajanl’s classmate who reads at school in Delhi.

            Rajvir journeyed in upper Assam to Pranjal’s house.

3. How was the scenery outside the train .

Ans : The scenery outside the train was very attractive. It was magnificent view with
            greenery.  All the tea bushes given this magnificent view.

4.What had never seen by Rajvir before?

Ans : The scenery outside the train was very attractive. It was magnificent view with
                greenery. All they bushes give this magnificent view. It was green and green everywhere. Rajvir had never seen this before.

5.  Describe the Chinese legend about tea?

Ans : In China there was a Chinese emperor who always boiled water before drinking it. One day a few leaves of the twigs burning under the post mixing with water it give a delicious flavor.It was said they were tea leaves.

6.   What was the Indian legend about tea?         
                                     
Ans : In India, there was an ancient Buddhist ascetic named Bodhidharam. He had cut off his eyelids because he felt sleepy during meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids the leaves of these plants. When put in hot water and drunk banished sleep.

7.What was first drunk in China? State the words that came from China? 

 Ans : Tea was first drunk in China.
         Tea, Chai and Chini are from Chinese  
8.What did Rajvir tell Pranjal more about tea?

Ans : Tea was first drunk in China.

        Tea, Chai and Chini are from Chinese . All these are told by Rajvir to Pranjal.

9. What did the groups of tea-pluckers do?

Ans : The groups of pluckers with their bamboo baskets on their backs, wearing plastic
aprons , were plucking the newly sprouted leaves.

10.What did the Rajvir and Pranjal see on both the sides of the gravel road ?

Ans : Rajvir and Pranjol saw on both sides of the gravel road were acre upon acre of tea bushes, all neatly pruned to the same height.

11. Where was pranjol born and brought up?

Ans  :  Pranjol  was  born and brought  up  at  Dhekiabari  in  Assam .
                               


1 comment:

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...