Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

THE TALE OF CUSTARD THE DRAGON [ Ogden Nash ]

THE TALE OF CUSTARD THE DRAGON
A.            Very Sort Type Questions :                                                          Marks  :  1
1.            Choose from the box given below the words that rhyme with the following.
(a)          rage, house,                                                       [HSLC’16]
taste,       rest,       cage,      loud,    fresh,    mouse,     vague
Answer : rage ----------- cage
                House ----------- mouse
(b)          bright, sound,                                                   [HSLC’17]
Call,      caught,       sing,      right,       call,     around,     hat
Answer : bright -------- right
                Sound ---------- around 
2.            Choose the correct alternative :
                (a) The poem, ”The Tale of Custard The Dragon” is written by
                (i) Ogden Nash     (ii) Robin Klein    (iii) John Berryman
                Answer : (i) Ogden Nash    
                (b) Belinda lived in a
                (i) cottage    (ii) palace   (iii) little white house
                Answer : (iii) little white house
                (c) The name of the little black kitten is  
                (i) Blink    (ii) Ink    (iii) Mustard
                Answer : (ii) Ink   
                (d) Belinda called the dragon as
                (i) custard   (ii) Mustard   (iii) blink
                Answer : (i) custard  
                (e) The Dragon’s mouth was like a
                (i) chimney     (ii) mantel piece    (iii) fireplace
                Answer : (iii) fireplace
                (f) They all heard a ….. sound
                (i) sweet    (ii) nasty    (iii) buzzing
                Answer : (ii) nasty   
                (g) The pirate was equipped with.
                (i) pistol in his left hand
                (ii) pistol in his right hand
                (iii) pistols in both hand
                Answer : (iii) pistols in both hand
3.            Say true or false
                (a) Belinda had a little black kitten named Blink.
                Answer : False.
                (b) Belinda had a pet dragon named Custard.
                Answer: True.
                (c) Belinda had pet dragon named Mustard.
                Answer : False.
                (d) The dragon had big sharp teeth.
                Answer : True
                (e) The dragon’s mouth was like a fireplace.
                Answer : True
                (f) Percival was the other name given to the dragon.
                Answer : True
                (g) A thief had entered into Belinda’s little white house.
                Answer : True
                (h) Custard finished off the pirate by gobbling.
                Answer :  True
                (i) Custard had been compared to robin.
                Answer : True
                (j) Custard agreed that he alone was brave.
                Answer : False
4.            Why did Custard cry for a nice safe cage?             [HSLC’15] (2/3marks)
Answer : Custard cried for a nice safe cage because he was too scared to stay out in the open
                and though he was the largest animal but actually he was a scared dragon who wanted a 
cage to keep him safe. In this poem Belinda along with her all animals called Custard as
‘cowardly dragon’.
5.            How was Custard dragon receive after he had killed the pirate?               [HSLC’18] (2/3marks)
Answer : After Custard ate up the pirate Belinda gave him a hug, Mustard the dog licked him with
                love, and Ink and blink , the cat and the mouse, danced around Custard with happiness and
                in praise of his bravery.
6.            Name the poet of the poem , “The Tale of Custard The dragon”.
                Answer : Ogden Nash is the poet of the poem , “The Tale of Custard The dragon”.
7.            Where did Belinda live?
                Answer : Belinda lived in a little white house.
8.            What was the name of the little black kitten?
Answer : The name of the little  black kitten was Ink.
9.            What was the name of the little grey mouse?
Answer : The name of the little grey mouse was Blink.
10.          What was the name of the little yellow dog?
Answer : The name of the little yellow dog was Mustard.
11.          What did Belinda call the little pet dragon?
Answer : Belinda called the little pet dragon ‘Custard’.
12.          Name pets of Belinda?
Answer : The name of the pets of Belinda—
                (i)  Black kitten  ----- Ink
                (ii) Grey mouse ---- Blink
                (iii) Yellow dog ----- Mustard
                (iv) Dragon ------- Custard/ Percival
13.          Who possessed the big sharp teeth?
Answer : The dragon had big sharp teeth.
14.          How was the dragon’s mouth looked like?
Answer : The dragon’s mouth was looked like fireplace.
15.          What did the dragon have on his toes?
Answer : The dragon had daggers on his toes.
16.          With what, did the poet compare Belinda’s braveness?
Answer : The poet compared Belinda’s braveness with a Barrel full of bears.
17.          Who chased lions down the stairs?
Answer :  Ink and Blink chased lions down the stairs.
18.          Whom did Belinda tickle?
Answer : Belinda tickled the dragon.
19.          Whom did, Ink, Blink and Mustard, called Percival?
Answer : Ink , Blink and Mustard , called the ‘dragon’ Percival.
20.          The dragon was called Percival. Who called it Percival?
Answer :  Ink , Blink and Mustard , called the ‘dragon’ Percival.
21.          Who, according to all pets and Belinda, was coward?
Answer : According to all pets and Belinda, the dragon was coward.
22.          What happened when Belinda laughed?
Answer: Belinda
23.          What sound was heard by all of them?
Answer : All of them heard a nasty sound.
24.          How did Ink react when it heard a nasty sound?
Answer : Ink cried ‘Meowch !’ when it heard a nasty sound.
25.          Who entered into Belinda’s little white house ?
Answer : A pirate entered into Belinda’s little white house.
26.          What did the Pirate carry in both his hands?
Answer : The pirate carried  pistols in his both hands.
27.          How was the pirate’s beard?
Answer : The pirates beard was black.
28.          With what, was the pirate’s one leg made of?
Answer : The pirates one leg was made up of wood.
29.          Why did Belinda cry for help?
Answer : Belinda cried for help because a pirate entered into her white house.
30.          How did Custard look like when he clashed with the pirate?
Answer : The Custard look like a snorting engine when he clashed with the pirate.
31.          How many bullets did the pirate fire?
Answer : The pirate fired two bullets.
32.          Who ate the pirate?
Answer : The dragon, Custard ate the pirate
33.          Who amongst the pets was judged as brave?
Answer : Mustard was judged as brave amongst the pets.
34.          what is the rhyme scheme of the poem?
Answer : The rhyme scheme of the poem is ballad style.
35.          Give the rhyming of the following words :
                House, wagon, ink, teeth, nose, bears, rage, age, sound, right, wood, dragon, hit, gyrate.
Answer :
                House ------- mouse
 Wagon ------- dragon
 Ink --------- blink
 Teeth ----- underneath
 Nose ------ toes
 Bears ------- stairs
 Rage ----- cage
 Age -----cage
 Sound ------ around
 Right ------ bright
 Wood ------ good
 Dragon ------- flagon
 Hit ----- bit
 Gyrate ---- pirate .
B.            Short type questions : (2/3 marks)
1.            Where did Belinda live? Name the pets possessed by her?
Answer : Belinda lived in a little white house.
                The pets possessed by her ---
                (i) Black kitten
                (ii) grey mouse
                (iii) yellow dog
                (iv) pet dragon
2.            Who was Ink? Who was Blink?
Answer : The black kitten was Ink and the little grey mouse was Blink.
3.            Who was Mustard? Who was Custard?
Answer : A yellow dog was Mustard and the dragon was Custard .
4.            Briefly described the physical features of the dragon?
Answer : The physical features of the dragon –
                (i) He had big sharp teeth
                (ii) He had spikes on top of him and scales underneath.
                (iii) He had mouth like a fireplace.
                (iv) He had a nose like a chimney.
                (v) He had toes like draggers.
5.            Why did the dragon cry for nice safe cage?
Answer : Custard cried for a nice safe cage because he was too scared to stay out in the open. 
6.            Why is the dragon called “Cowardly dragon” ?
Answer : Custard was called cowardly dragon because though he was the largest and fiercest looking of them all, but  at heart he was a scared dragon who wanted a cage to keep him safe. 
7.            “Belinda tickled him, she tickled him unmerciful……….”  Why?
Answer : All the pets of Belinda had been tickled Custard, the dragon for his coward because Custard was very little in size. Belinda also joined in the fun and teased him without mercy.
8.            How did all the pets and Belinda react when they heard a nasty sound?
Answer : When they heard a nasty sound, Mustard growled and they all looked around. Ink cried ‘Meowch’ and Belinda cried ‘Ooh!’ . Belinda’s face was paled and she cried for help. And Mustard fled with a terrified yelp. Ink went to the bottom of the household and Blink entered into hole.
9.            Describe briefly the pirate?
Answer : The pirate entered to the Belinda’s house through a window. He had pistols in both hands and he had a bright cutless in his teeth. His bared was black and one leg was wood.   
10.          How did Custard face the pirate?
Answer : After watching the pirate all the Belinda’s pets were run away but the dragon jumped on the pirate with snorting like an engine and he also clashed his tail like irons in a dungeon with a clatter. Again he went at the pirate like a robin at a worm and the pirate fired two bullets but it didn’t hit him. The dragon gobbled the pirate every bit .  Thus Custard faced the pirate.
11.          How did Custard prove that he was brave dragon?
Answer : After watching the pirate all other pets along with Belinda  except the dragon had afraid of
                the pirate, but the dragon jumped on pirate with snorting like an engine and clashed his tail
like irons in a dungeon. He went at the pirate like a robin and though the pirate fired two bullets to him but it didn’t hit and the Custard gobbled him every bit. Thus the dragon proved himself that he was a brave dragon.

12.          Why did Ink and Blink gyrate in glee?
Answer : After killed the  pirate by the dragon Ink and Blink were in glee and they did gyrate around the  dragon who ate the pirate because they had very afraid of the pirate.
13.          How did Belinda and her pets behave when the pirate had been killed by Custard?
Answer : When the pirate had been killed by Custard Belinda  embraced the dragon and Mustard licked him. They had not mourned for pirate victim. Ink and Blink were in glee and they did gyrate around the dragon who ate the pirate .
14.          How did all boast of their false bravery?
Answer : After killed the pirate by the dragon, the little dog Mustard told that he would have been twice as brave if he had not been flustered. Again Ink and Blink told that they would have been three times as brave, they think. Thus these pets showed their false bravery .
15.          Who amongst them was actually brave? How did he show his bravery?
Answer : Actually Custard, the dragon was brave amongst them.
                After watching the pirate all other pets along with Belinda  except the dragon had afraid of
                the pirate, but the dragon jumped on pirate with snorting like an engine and clashed his tail
like irons in a dungeon. He went at the pirate like a robin and though the pirate fired two bullets to him but it didn’t hit and the Custard gobbled him every bit. Thus the dragon showed his bravery.
16.          “Belinda tickled him, she tickled him unmerciful.
                Ink, Blink and Mustard, they rudely called him, Percival,
                They all sat laughing in the little red wagon
At the realio, trulio, cowardly dragon”
(a) Who is ‘him’ referred to here ?
Answer : ‘Him’ referred to here is Custard, the dragon.
(b) Whom did Ink, Blink and Mustard called Percival?
Answer : Ink, Blink and Mustard called Percival to the dragon.
17.          “Pistol in his left hand, pistol in his right.
                And he held in his teeth a cutlass bright,
                His beard was black , one leg was wood;
                It clear that that the pirate meant no good.”
                (a) Name the poet and the poem?
                Answer : Ogden Nash is the poet of the poem “The tale of Custard the Dragon”.
                (b) Who is ‘his’ referred to here?
                Answer : ‘His referred to here is the pirate.
                (c) What did he carry in his hands?
                Answer : He carried pistols in both hands.
18.          “But presently up spoke little dog Mustard,
                I’d have been twice as brave if I hadn’t been flustered,
                And up spoke Ink and up spoke Blink,
                We’d have been three times as brave, we think,
                And Custard said, I quite agree
                That everybody is braver than me.”
                (a) Name poet and the poem.
                Answer : Ogden Nash is the poet of the poem “The tale of Custard the Dragon”.
                (b) What did the Mustard speak?
Answer : After finished off the pirate by the dragon, Mustard told that he would have been twice as brave if he had not been flustered.
                (c) What did the Custard say?
Answer : Custard had agreed what they had said on their braveness and told them that everybody is braver than him.



No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...