Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

Coorg- Lokesh Abrol

                                                 3. GLIMPSES  OF  INDIA
                                                           (A)   COORG
1. Choose  the  correct  alternative    :  (Mark- 1 )
(a) __________  is  a  coffee  country  ,  famous  for  its  rainforests  and  spices  .
(i)   Mysore
(ii)   Coorg
(iii)  Mangalore
Ans -  (ii) Coorg
(b) Coorg  is  have  to  evergreen  rainforests  spices  and 
(i)  tea  plantations 
(ii)  rubber  plantations 
(iii)  coffee  plantations 
Ans-  (iii)  coffee  plantations
(c)  _____________ The  people  of  Coorgi  look 
(i)  rigid
(ii)  independent 
(iii)  very  short
Ans- (iii) independent 
(d)  The  traditional  dress  (apparel)  of  Coorgi  people  is  known  as 
(i)  Kuppia 
(ii)  Kuffia
(iii)  Kullia
Ans- (i) Kuppia
(e)  The  large  fresh  water  fish  found  in  Coorg is 
(i)  river  dolphin
(ii) Mahaseer
(iii) Rohu 
Ans- (ii)  Mahaseer .
2. Say  true  or  false  .
(a)  Lokesh  Abrol  wrote  the  prose –piece  “Coorgy ‘’.
Ans- False.
(b) Coorg  is  home  to  evergreen  rainforests  , spices  and  coffee  plantations.
Ans- True.
(c) Tea  and  rubber  grow  in  Coorg  in  plenty .
Ans- False.
(d) The  people  of  Coorg  are  possibly  of  French  descent  .
Ans- False.
(e) The  first  chief  of  the  Indian  Army  , General  Cariappa , was  a  Coorgi .
Ans- True.
(f) One  can  have  a  man  of view  area  of  Coorg  from  Brahmagini  hills.
Ans – True.
3. Who  wrote  the  prose  piece  , “Coorg” ?
Ans- Lokesh  Abrol  wrote  the  prose  piece  , “Coorg  ”.
4. Where  is  Coorg  ?
Ans- Coorg  is  situated  in  the  midway  between  Mysore  and  the  coastal  town  of  Mangalore.
5. Where  is  Coorg  home  to  ?
Ans- Coorg  is  home  to  evergreen  rainforests  , spices  and  coffee  plantations.
6.  What  is  the  other  name  of  Coorg  ?
Ans-The  other  name  of  Coorg  is  Kodagu.
7. What  covers  thirty  percent  of  Coorg  district  ?
Ans- Evergreen  rainforests  cover  thirty  percent  of  Coorg  district  . 
8. Do  the  visitors  have  a  good  time  in  Coorg  during  the  monsoons ?
Ans- No ,  the  visitors  do  not  have  good  time  in  Coorg  during  the  monsoons.
9.  Which  crops  grow  in  Coorg  in  plenty  ?
Ans- Spices  and  coffee  crops  grow  in  Coorg  in  plenty.
10. What  can  be  seen  in  Coorg  most  prominently  ?
Ans-  Coffee  estates  and colonial  bungalows  stand  tucked  under   tree  canopies  in  prime  corners  can  be  seen  in  Coorg  most  prominently .  
11.  State  the  Corrgi  people  descent  ?
Ans- The  Coorgi  people  are Greek  or  Arabic descent . 
12. What  is  Kuppia  ?
Ans- Kuppia  is  a  long  black  dress  with  an  embroidered  waist  belt  worn by  Kodavus.
13. What  is  Kuffia  ?
Ans- Kuffia  is  a  long  coat  worn  by  the  Arabs  and  the  Kurds.
14. What  was  worn  by  the  Arabs  and  the  Kurds  ?
Ans-  Kuffia  was  worn  by  the  Arabsand  the  Kurds.
15. What  is  the  place  of  the  Coorg  Regiment  in  the  Indian  Army  ?
Ans- The  Coorg  Regiment  is  one  of  the  most  decorated  in  the  Indian  Army  . This  is  the  particular  place  of  the  Coorg  Regiment  in  the  Indian  Army.
16. Name  the  Coorgi  Army  General  of  the  Indian  Army  ?
Ans-   General  Cariappa  was  the  Coorgi  Army  General  of   the   Indian  Army .
17. What  status  do  the  Kodavus  enjoy  in  India  ?
Ans-  Kudavus  are  the  only  people  in  India  permitted  to  carry  firearms  without  a  licence.
18.  Name  the  river  of  Coorg  .
Ans- The  name  of  the  river  of  Coorg  is Kaveri .
19. Name  the  large  freshwater  fish  available  in  the  river  in  Coorg  ?
Ans- Mahaseer  is  the  large  freshwater  fish  available  in  the  river  in  Coorg .
20. Name  the  birds  and  animals  found  in  Coorg  .
Ans- The  birds  and  animals  found  in  Coorg  are  - 
Birds- Kingfishers  , butterflies  and  bees 
Animals- Elephant  , Macaques , Malabar  squirrels  , Langurs  .
21. What  is  a  favourite   for  the  trekkers  in  Coorg  ?
Ans- Numerous  walking  trails  in  Coorg  are   a  favourite   with  trekkers  .
22. Where  from  one  can  have  a  view  of  a  wide  area  of  Coorg  ?
Ans – From  the  Brahmagiri  hills  one  can  have  a  view  of  a  wide  area  of  Coorg.
23.  Name  the  island  in  Coorg.
Ans-  The name  of  the  island  is  Nisargadhama  in  Coorg.
24. Where  is  India’s  largest  Tibetan  settlement  ? 
Ans- India’s   largest  Tibetan  settlement  is  at  nearby   by  Bylakuppe.
B.  Short  Type  Questions  :  ( Mark- 2)
1. Describe  in  brief  , Coorg  as  presented  in  the  opening  paragraph  ?
Ans- Coorg  is  situated  in  the  midway  between  Mysore  and  the  coastal  town  of  Mangalore.  According  to  the  author  it  is    a  piece  of  heaven   drifted  from  the  kingdom  of  god  . This  land  of  rolling  hills  is  inhabited  by  a  proud  race  of  martial  men,  beautiful  women  and wild  creatures.
2.  Where  is  Coorg  situated  ?  What  is  so  significant  about  it  as  a  place  deserving  to  be  visited  ?
Ans-  Coorg  is  situated  in  the  midway between  Mysore  and  the  coastal  town of  Mangalore.
          It  is  so  significant  for  the  visitors  because  they  can visit evergreen  rainforests  ,spices  and  coffee  plantations  during  the  season of  joy  commences  from  September  to  March . The visitors  may  visit coffee  estates  and  colonial  bungalows  stand  tucked  under  tree  canopies  . Besides  these  they  can  see  many animals  and  birds  like elephant  , Mahaseer , Macaques , Malabar squirrels  etc.    
3.  What  is  Kuppia  and  Kuffia  ?
Ans-  Kuppia  is  a  long  black  coat  with  an  embroidered  waist – belt  worn  by  the  Kodavus  .
On  the  other  hand ,    Kuffia  is  a  long  coat  worn  by  the  Arabs  and  the  Kurds.
4. Explain  in  brief  about  the  Coorgi  people’s  valour  and  bravery  ?
Ans-   Coorgi   homes  have  a  tradition  of  hospitality  , and  they  are  more  than  willing  to  recount  numerous  tales  of  valour  related  to  their  sons  and  fathers . The  Coorg  Regiment  is  one  of  the  most  decorated  in  the  Indian  army . Kodavus  are  the  only  people  in  India  to carry  firearms  without  a  licence .







  

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...