ENGLISH - HSLC -2022 , QUESTION PAPERS WITH SOLUTION - METRIC CLASS X ENGLISH SEBA

2021 

ENGLISH 

FULL MARKS - 90

PASS MARKS - 27

TIME - 3 HOURS 

The figures in the margin indicate full marks for the question 





SECTION - A 

1. (a) Choose the meaning of this underlined word in the following sentence from among the alternatives given in the brackets:

Send me the rest, since I need it very much .

(relaxing/remaining part/ remaining idle)

Ans: remaining part.

(b) State whether the following statements are True or False:

(i) Lencho was a trader.

(ii) Lencho was a farmer.

Ans: 

(i) False

(ii) True 

(c) Choose the correct answer from among the alternatives given and complete the sentence:

The field was white, as if covered with ______.

(i) snow

(ii) flour 

(iii) salt 

Ans: (iii) salt.

2. How many cups of tea are drunk everyday throughout the world ? 

Ans: Over eighty crore.

3. Write the names of two patriots before Mandela ?

Ans: Oliver Tambo and Walter Sisulu. 

4. Why did Lencho go out when the big drops of rain were falling ?

Ans: Lencho went out to have the pleasure of feeling the rain on his body . 

5. Who is the writer of Tea from Assam ? Who is Mr Barua mentioned in the lesson ?

Ans: Arup Kumar Datta is the writer of Tea from Assam. The name of Pranjol's father  is Mr. Barua who managed Dhekiabari tea garden. 

6. Why did Lencho become angry when he counted the money ?

Ans: Lencho become angry when he counted the money because he did not got 100 pesos as per his request. He thought that the remaining part 30 pesos had taken by the post office employees. 

7. '' Freedom is indivisible '' How does mandela explain this observation of his ? 

Ans : According to Mandela '' Freedom is indivisible '' because the chains on anyone of his people were the chains on all of them, the chains on all his people were the chains on him. In this way he explains this observation. 

8. What does Mandela mean by courage ? Who according to him, is a brave man ?

Ans: According to Mandela courage is not the absence of fear, but the triumph over it. 

The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. 

9. What does Mandela say about the inauguration gathering ? 

Ans: 

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Previous Post Next Post