Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

15 days self-learning content for students - (Content No. 2) Lesson No. 1- All Things Bright and Beautiful - Subject - English, Class V

 15-day self-learning content for students - (Content No. 2) Lesson No. 1- All Things Bright and Beautiful - Subject - English, Class V

1. Look at picture and read - 




A garden is a place where you can find many bright and beautiful things. Complete word-web things you may find in a garden. One has been done for you.   


Ans: 



2) a) Read the poem aloud:




               The Forest

The forest is the town of trees 

Where they live at their side 

With their neighbours at their side

Just as we in cities wide.

                     - by Annette Wynne

2. b) There are some rhyming words in the poem:

 tree -ease

 side -wide

 

Write two words that rhyme with the following words:

 1. ease

 

 

 2. Where

 

 

 3. Side

 

 

 4. just

 

 


Ans: 

 1. ease

 tease

 please

 2. Where

 bare 

 share

 3. Side

 ride

 hide

 4. just

 fast

 must


3. Read the words and their meanings given in the picture :




So, we have learnt the meanings of the words: creature, wise, tiny, bright, wonderful, and glowing. Now, let us do an activity:

Fill in the blanks with the correct word from the bracket; do refer to the poem from your textbook :

a) All things _______ and beautiful ( bright / wise )

b) He made their ______ wings ( tiny / glowing) 

c) He made their _____ colours ( creature / glowing ) 

d) All things wise and _____ ( wonderful / bright ) 

Ans: 

a) All things bright and beautiful.

b) He made their tiny wings.

c) He made their glowing colours.

d) All things wise and wonderful.

4. We send greeting cards to friends and relatives on different occasions. Do you wish to send a greeting card to your friend? Let us look at a greeting that can be sent to someone to wish happy new year: 




Complete the greeting card given below to wish your friend a happy birthday. You may choose from words given below. You may also use a word more than once.

very, happy, happiness, joy, successful, bring. birthday 

 

To ..............


  Wishing you a ................   ......................... ....................... May this day 


................. you ................ and ............... Wish you a 


.................. year ahead.


                                                                              From ..............................            


 

Ans: 

 

To ..............


  Wishing you a very happy birthday. May this day 

brings you joy and happiness Wish you a 


successful year ahead.


                                                                              From ..............................            


5. Read the following passage:






One day, when Rakesh was six, he walked home from the Mussoorie bazaar eating

cherries. They were a little sweet, a little sour; small bright red cherries, which had come all

the way from the Kashmir Valley. Rakesh lived with his grandfather along the borders of

Mussoorie, just where the forest began. His father and mother lived in a small village fifty

miles away, where they grew maize, rice, and barley in the fields. But there were no schools in

that village, and Rakesh's parents wanted to send him to school. And hence, they sent

 Rakesh to stay with his grandfather in Mussoorie.

(Adapted from Ruskin Bond's story “A Special Tree”, from Great Stories for Children)

5. a) Say whether true or false:

1) Rakesh was a six-year-old boy. (T/F)

2) Rakesh lived with his father. (T/F)

3) Rakesh's parents grew cherries in the fields. (T/F)

4) Rakesh was eating cherries on his way back home. (T/F)

Ans:

1) Rakesh was a six-year-old boy. (T)

2) Rakesh lived with his father. (F)

3) Rakesh's parents grew cherries in the fields. (F)

4) Rakesh was eating cherries on his way back home. (T)

5. b) Answer the following questions:

1) With whom did Rakesh live?

Rakesh lived with his ____________________________

Ans: Rakesh lived with his grandfather.

2) Where did Rakesh's grandfather live?

Rakesh's s grandfather lived in _________________________________

Ans: Rakesh's s grandfather lived in Mussoorie.

3) Where did Rakesh's parents live?

Rakesh's parents lived in ______________________________________

Ans: Rakesh's parents lived in a small village. 

4) What did Rakesh's father and mother grow in the fields?

Rakesh's father and mother grew ________________ in the fields.

Ans: Rakesh's father and mother grew maize, rice and barley in the fields.

5) Why did Rakesh's parents send him to Musoorie?

Rakesh's parents sent him to Musoorie because 

_____________________________________________________________________

Ans: Rakesh's parents sent him to Musoorie because 

there was no school in Rakesh's village.

* Students will try to read, recite the poem ‘All Things Bright and Beautiful.

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...