Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

HSLC 2020 SOLVED ENGLISH QUESTION PAPER SEBA - Class X

                             
    

                                         2020



                                                  ENGLISH


Full  Marks :  90
Pass  Marks :  27

The figures  in  the  margin  indicate  full  marks  for  the  question 


SECTION - A 

1. (a)  Choose  the  meaning  of  the  underlined  word  in  the  following  sentence  from  among  the  alternatives  given  in  the  brackets  :  

All  of  us  will  spend  many  years , if  not  generations  , recovering  from  that  profound  hurt  . 
(  light  and  vain/ abnormal / deep  and  strong )

Ans  :  deep  and  strong  . 

(b)  State  whether  the  following  statements  are  True  or  False  :  

( Reference  :  Nelson  Mandela  :  Long  Walk  to  Freedom  ) 

(i) On  the  day  of  inauguration  , Mandela  was  overwhelmed  with  a  sense  of  freedom .

Ans  :  False .

(ii) On  the  day  of  inauguration  , Mandela  was  overwhelmed  with  a  sense  of  history .

Ans  :  True .

(c)  Choose  the  correct  answer  from  among  the  alternative  given  and  complete  the  sentence  given  below  : 
Mandela's  country  is  rich  _________
(a) in  forests  and  lakes 
(b) in  minerals  and  gems 
(c) in  agriculture 

Ans  :  (b)  in  minerals  and  gems . 

2. What  was  the  one  hope  of  Lencho  ?

Ans :  The  help  of  God  was  the  help  of  Lencho . 

3. What  was  a  Kuffia  ?  Who  wears  it  ?

Ans :  Kuffia  was  a  long  coat  . The  Arabs  and  the  Kurds  wear it  . 

4. When did   Mandela  begin  to  hunger  for  freedom ? 

Ans  :  When  Mandela  began  to  learn  that  his  boyhood  freedom  was  an  illusion  , when  he  discovered  as  a  young  man  that  his  freedom  had  already  been  taken  from  him .  On  that  time  Mandela  began  to  hunger  for  freedom. 

5. What  did  Lencho  say  to  his  sons  after  the  hailstorm  ? 

Ans  :  Lencho  told  his  sons  not  to  be  so  upset  even  though  it  seems  like  a  total  loss  and  told  that  no  one  dies  of  hunger . 

6. Give  a  description  of  the  magnificent  view  of   a  tea  garden  seen   by  Rajvir  from  the  railway  train  . 

Ans :  The  magnificent  view  was  that  of  the  tea  bushes  as  far  as  eye  could  see.  The  tea  bushes  were  there  against  the  backdrop  of  densely  wooded  hills . There  was  a  sea  of  tea  bushes  under  sturdy  shade  trees  .  Doll like  figures  were  seen  busily  moving  amidst  orderly  rows  of  tea  bushes  .  At  a  distance  was  seen  the  factory  billowing  out  smoke  from  its  tall  chimney . 

7. What  did  Valli  see  on  her  way  that  made  her  laugh  ?

Ans :  On  her  way  Valli  saw  a  young  cow  ,  tail  high  in  the  air  ,  was  running  very  fast  ,  right  in  the  middle  of  the  road  ,  right  in  front  of  the  bus  . The  bus  slowed  to  a  crawl  and  the  driver  sounded  his  horn  loudly  again and  again . But  the  more  he  honked  ,  the  more  frightened  the  animal  became  and  the  faster  it  galloped  -always  right  in  front  of  the  bus .  Looking  this  scene  Valli  clapped  her  hands  with  glee and  it  made  her  laugh .  

8. What  does  the  writer  say  about  the  Coorg  Regiment  ? 

Ans  :  The  writer  says  that  the  first  chief  of  the  Indian  Army  was  a  Coorgi  .  The  Coorg  Regiment  is  one  of  most  decorated  in  the  Indian  Army . 

9. What  did  the  postmaster  do  after  he  had  received  Lencho's  letter  ? 

Ans : After received  Lencho's  letter ,the  postmaster  wanted  to  keep  Lencho's  faith   in  God . For  this  he  answered  the  letter  and  collected  money  from  his  employees  , several  friends  along  with a  part  of  his  salary. He  sent  that  money  for  an  act  of  charity to  Lencho who  asked  for  hundred pesos . 

10.  Why  did  Valli  find  the  old  woman  who  sat  beside  her  in  the  bus  ''  absolutely  repulsive  '' ? 

Ans  : Valli  found  the  old  woman  absolutely  repulsive  because  she  had  such  big  holes  in  her  ear  lobes  and  such  ugly  earrings  in  them  .  She  could  smell  the  betel  nut  the  woman  was  chewing  and  see  the  betel  juice  that  was  threatening  to  spill  over  her  lips  at  any  time. 


                                                     SECTION - B

11.  Choose  from  the  box  given  below  the  words  that  rhyme  with  the  following  : 

                                                         dragon  ,  rage 

                                                                         

Ans  :   dragon -  wagon   ,    rage  -  cage

12. Choose  the  meaning  of  the  underlined  words  from  the  alternatives  given  in  the  brackets  :  

(a) .............  they  are  so  placid  and  self-contained . 
1
(  irritated /  trouble  some /  unruffled ) 

Ans :  unruffled 

(b) ............... not  one  is  demanted  with  the  mania  ..........  
    (  mad / dishonest / displeased ) 

Ans  :  mad 

13. Is  Amanda  a  student  ?  how  do  you  know  ?  

Ans  :  Yes  , Amanda  is  a  student .  

Her  mother  asked  her if  she has  been finished  her  homework  and  by  the  word " homework '' we  can  consider  that  Amanda  is  a  student . 

14. What  would  the  tiger  have  done  if  he  were  in  his  natural  habitat  ,  the  forest ? 

Ans  :  The  tigher  would  have  been  lurking  in  shadow  and  sliding  through  long  grass  near  the  water  hall where  the  plump  deer  pass  if  he  were  in  his  natural  habitat , the  forest. 

15. What  is  harbour  and  how  is  it  related  to  fog  ? 

Ans  :  A  harbour  is  an  artificial  shelter  near  a  port  where  ships  can  anchor  safely .The  fog  is  sitting  and  looking  over  harbour  and  city  . In  this  way  harbour  is  related  to  fog. 

16. How  did  Custard  the  Dragon  save  Belinda  from  the  pirate ? 

Ans :  Custard, the little red dragon, jumped in front of the pirate and initiated snorting like an engine. Hardy Custard stirred his tail and made sound like the metal chains in a dungeon and went after the pirate like a robin at a worm. Then Custard conflicted with the pirate and slaughtered the pirate. This was how Custard saved Belinda from the pirate attack.

                                                          SECTION - C

17.  (a)  Between  Ausable  and  Max  ,  who  do  you  think  is  more  intelligent  and  why  ? 
Ans  :  Bill  who  is  Oliver  Lutkins  himself  is  definitely  more  intelligent  that  the  gullible  lawyer  .  As soon  as  Bill learnt  that  the  lawyer had  come  to  New  Mullion to serve  a  summon on Oliver  Lutkins, he  decided disguise as a hack  driver  and  offered  to  help  the  lawyer  find  out  Lutkins  .  Bill  behaved  in  such  a  way  that  the  lawyer  was  all  praise  of  him  .  The  lawyer  was  pleased  with  not  only  Bill  ,  but  also  with  the  people of  New  Mullion  whom  he  thought  to be  very  plain and  simple  people  . Bill  led  the  lawyer  to  Fritz’s  shop  ,  to  Gustaff’s  and Gray’s  barber  shops  and  even  to  Lutkin’s  mother  in his  farmhouse  .  They  are  together  and moved  through  the  town  together.  Yet  the  lawyer  failed  to  recognize  him  . It  was  one  of  the  following  morning  when  the lawyer  accompanied  by one  of  Lutkin’s  former  coworker went to  New  Mullion  ,  Bill  could  be  identified  as  more  but  Lutkin’s  himself  . The  activities  of  Bill ,  Specially  how  he  duped  the  lawyer  prove  him  a  more  intelligent  person  and  a  practical  man  .

                                                                          OR
                   
(b)  Who  is  Horace  Danby  ?  What  type  of  man  is  he  ? 


Ans :    Horace  Danby  was  thought  to be a  good  man  and  honest  citizen . He  was  about  fifty  years  old  and  unmarried  . He  lived  with  a  house – keeper  who  was  very  much  worried  about  his  health.  Usually  he  was  very  well and  happy  except  for  attacks  of  hay  fever  in  summer  . He  was  by  profession  a  lock  maker  .  His  business was  successful  and  he  employed  two  helpers  . Danby  was  good  and  respectable  but  not  complete  by  honest .
Fifteen years  ago, Horace  Danby  had  served  his  first  and  only  sentence  in  prison  library  . He  loved  rare  expensive  books  .  So  , every  year  he  robbed  a  safe  .  Every year  he  planned  about  what  he  would  do.  He  would  steal  enough  money  to last  for  twelve  months . Then  he  would  buy  the  books  through  an  agent  .  So  ,it  may  be  said  that  he  was  not  completely  honest  because  no   honest  man  would  stel  over  to  buy  books  or  anything  her  loves.

18.  (a)  Describe  Griffin's  experience  in  Drury  Lane  .

Ans :   After  Griffin’s  adventure  in  the London  Store  ,  he  decided  to try  the  stock  of  a  theatrical  company  .  His  hope  was  to  find  some new  clothes  and  something  that  would  hide  the  space above  his  soldiers  .  Shivering with  cold  he  hurried  to  Drury Lane  , the  centre  of  the  theatrical  world  .  Soon  he  found  a  suitable  shop  .  He  made  his  way  upstairs  in  the  same  invisible  state . After  a  little  while  he  came  out  wearing  bandages  round  his  forehead , dark glass , false  nose , big  bushy  side-whiskers  and a  large  hat  .  To  escape  without  being  seen  he  attracted  the  shopkeeper  from  behind  .  Then  he  robbed  him  of  all  the  money  he  could  get  .

                                                           OR 

(b) Who  is  Bill  ?  How  did  he  befool  the  young  lawyer  ?   

Ans  : 

                                                       SECTION - D 

19.  Fill  in  the  blanks  in  the  following  sentences  with  the  right  determiners  : 

(a) They  won  the  match  without  ________  difficulty  . 

(b)  Reading  is  ____  useful  hobby  .

(c) I gave  him  ______  books  I  had . 

(d) Kalidas  is  ________  Shakespeare  of  India . 

Ans  :  

(a) They  won  the  match  without  much  difficulty  . 

(b)  Reading  is  a  useful  hobby  .

(c) I gave  him  the  few  books  I  had . 



(d) Kalidas  is  the   Shakespeare  of  India . 

20.  Fill  in  the  gaps  with  the  correct  preposition  from  among  the  choices  given  in  the  brackets : 

(a)  They  are  satisfied  ______  your  works  .  (  by / at / with ) 

(b) Man  does  not  live  _____  bread  alone  .  (  on / by  /  with ) 

(c) Rita  excels  _____  dancing  .  (  at / by  /in ) 

(d) He  is  looking  ____  a  domestic  help . (  to / in/  for  ) 

Ans  :

(a)  They  are  satisfied  with  your  works  .  

(b) Man  does  not  live  by  bread  alone  .  

(c) Rita  excels  in  dancing  .  

(d) He  is  looking  for  a  domestic  help .

21.  Rewrite  the  following  sentences  putting  the  verbs  in  brackets  in  their  corrcet  tense  form  : 

(a) I  (go)  there  before  she  went  .

(b) Ten  years  (pass)  since  I  met  you  last .

(c) When she  came  I  (  write )  a  letter . 

Ans  :  

(a) I  had gone   there  before  she  went  .

(b) Ten  years  have passed  since  I  met  you  last .

(c) When she  came  I  was  writing  a  letter . 

22. Change  the  narration  of  the  following  :  

(a)  Rashid  asked  me  if  I  knew  Rahim  .

(b) Mother  said  to  me  ,  " Waht  will  you  do  after  the  examination ?"

Ans  :  

(a)  Rashid  said  to  me  , " Do  you  know  Rahim ?"

(b) Mother  asked  me  what  I  would  do  after  the  examination . 

23. Change  the  voice  of  the  following  :  

(a)  I  do  not  know  his  brother  .

(b) English  is  spoken  by  many  people  all  over  the  world . 

Ans  :  

(a)  His  brother  is  not  known  to  me . 

(b) Many  people  speak  English  all  over  the  world . 

24. Combine  each  of  the  following  pairs  of  sentences  into  a  single  sentence . 

(a) Where  has  he  gone  ?  Do  you  know  it  ?  

(b)  I  finished  the  work  .  I  was  taking  rest . 

Ans :  

(a) Do  you  know where  he  has  gone  . 

(b) Having  finished  the  work  ,  I  was  taking  rest . 

25. Choose  the  correct  alternative  from  the  choices  in  the  brackets  and  write  out  the  sentences  :  

(a)  The  tiger  is  a  beast  of  (  pray / prey  ) 

(b) This  medicine  will  (  relief /  relieve  )  you  of  your  pain . 

Ans  :  

(a)  The  tiger  is  a  beast  of  prey .

(b) This  medicine  will  relieve  you  of  your  pain . 

26. Make  sentences  to  illustrate  the  meaning  of  any  two  of  the  following  : 

make  out   ,  give  away  ,  deal  in  ,  carry  out 

Ans :  

Make  out   :   I  cannot  make  out  the  meaning  of  the  word . 

Give  away  :  The  teacher  gives  away  all  the  books  among  the  students . 

Deal  in  :  He  deals  in  rice  . 

Carry  out  :  You  should  carry  out  his  orders . 

27. Correct  any  three  of  the  following  sentences  :  

(a)  Her  son - in - laws  are  rich  men .

(b) It  is  raining  since  morning .

(c)  How  you  know  him ? 

(d) I  and  he  are  brothers. 

(e) He  is  senior  than  me  in  age .

(f) I  do  not  know  to  do  it  . 

Ans  :  

(a)  Her  sons - in - law  are  rich  men .

(b) It  has  been raining  since  morning .

(c)  How do you  know  him ? 

(d)  He  and I  are  brothers. 

(e) He  is  senior  to  me  in  age .

(f) I  do  not  know how  to  do  it  . 

                                                       SECTION - E 

28. Translate  into  English  (  any  one  group  of  the  following  )  :  

Assamese  :  

(i) আকাশত  মেঘ  নাছিল ৷

(ii) শিক্ষকজনে  কৈছিলে  , " সদায়  সচা কথা কবা "

(iii) তুমি  নৈখন  সাঁতুৰি  পাৰ হ'ব  পাৰিবানে ? 

(iv) প্ৰতিজ্ঞা  ৰক্ষা কৰিব লাগে ৷

(v) মৌ  খাবলৈ  মিঠা ৷

(vi) মোৰ  এটা  কলমৰ  প্ৰয়োজন ৷ 

Ans  :  

(i)  There  was  no cloud   in  the  sky . 

(ii) The  teacher  said  ,  " Always  tell  the  truth "

(iii) Can  you  swim across  the  river ? 

(iv) The  promise  is  to  be  protected. 

(v) Honey  is  sweet  to  eat . 

(vi) I  need  a  pen . 

29. Write  an essay  ,  in  about  150  words  ,  on  any  of  the  following  topics : 

(a) Science  in  everyday  life .

(b) Travelling  as  a  part  of  Education . 

                                                             OR

Write  a  story  in  about  a  crow  with  a  piece  of  meat  -  wanted  to  get  the  piece  - praises  the  crow -  asks  the  crow  to  sing  -  the  crow  sings - the  piece  of  meat  falls  down  from  its  beak - the  fox  picks  it  up  and  runs  away . 

30. Answer  either (a) or  (b) :  

(a) Suppose  you  are  the  General  Secretary  of  the  Students ' .  Union  of  your  school. Write an application  to  the  Principal  requesting  him  to  grant  a  half  holiday  on  the  occasion of  the  Kali  Kati   Bihu  Festival .

(b)  Write  a  report  for  a  local  daily  on  the  basis of  the  information  given  below . 

(i) Guwahati ; 16-02-2020

(ii) Annual  prize  day  of your  school .

(iii) A  festive atmosphere  in  the  school .

(iv) The  Education  Minister  was  the  Chief  -guest .

(v) The  He  gave  away  the  prizes and  gave  an  encouraging speech . 

31.  (a)  Read  the  following  passage  and  answer  the  questions  that  follow : 

Three -fourth  of  the  Earth  is  covered  by  the  sea  which  both  separates  and  unites  the  various  races  of  mankind . The sea is  the  great  highway  along  which  man  may  travel  at  his  will ,  the  great  road  that has  no  walls or  hedges  hemming  it  in  . Nobody  needs  to  keep  it  in  good  repair  with  the  help  of  pickaxe  and  barrels  of  tar  and  steamrollers. The  sea appeals  to  man's  love  of  the  perilous  and  the  unknown  , to  his  love  of  conquest , his  love  of  knowledge  and  his  love  of  gold. Its  blue  waters  call  to  him  and  bid  him  fare  forth  in  quest  of  fresh  fields . Beyond  their  horizon he  has  found  danger  and  death  ,  glory  and  gain . 

(i) How  much  of  our  planet  is  not covered  by  the  sea ?  1

Ans : Three -fourth  of  the  Earth  is  covered  by  the  sea .

(ii) How  does  the  sea  help  man ?

Ans : The sea is  the  great  highway  along  which  man  may  travel  at  his  will ,  the  great  road  that has  no  walls or  hedges  hemming  it  in  . Nobody  needs  to  keep  it  in  good  repair  with  the  help  of  pickaxe  and  barrels  of  tar  and  steamrollers. 

(iii) In  what  way  does  the  sea  appeal  to  man ? 

Ans : The  sea appeals  to  man's  love  of  the  perilous  and  the  unknown  , to  his  love  of  conquest , his  love  of  knowledge  and  his  love  of  gold. Its  blue  waters  call  to  him  and  bid  him  fare  forth  in  quest  of  fresh  fields . Beyond  their  horizon he  has  found  danger  and  death  ,  glory  and  gain .

(b) Read  the  following  passage  carefully  and  answer  the  questions  that  follow : 

The  river , Kaveri , obtains  its  water  from  the  hills and  forests  of  Coorg . Mahaseer- a large  freshwater fish - abnormal  in  these waters. Kingfishers dive  for  their  catch  while  squirrels  and  langurs  drop  partially  eaten  fruit  for  the  mischief  of  enjoying  the  splash  and  ripple  effect  in  the  clear  water . Elephants  enjoy  being bathed  and  scrubbed  in  the  river  by  their  mahouts . 
 The  most  laid-back  individuals became  converts  to  the  life  of  high  energy  adventure  with  river  rafting , canoeing , rapelling  , rock -climbing  and  mountain  biking . Numerous  walking  trails  in  this  region are  a  favourite  with  trekkers. 

(i) From  where  does  the  river  Kaveri  obtain  its  water ?  1

Ans  : The  river  Kaveri  obtains  its  water  from  the  hills and  forests  of  Coorg .

(ii) How  do  the  various  birds  and  beasts  enjoy  in  the  stream  of  Kaveri ?  2

Ans : Kingfishers dive  for  their  catch  while  squirrels  and  langurs  drop  partially  eaten  fruit  for  the  mischief  of  enjoying  the  splash  and  ripple  effect  in  the  clear  water . Elephants  enjoy  being bathed  and  scrubbed  in  the  river  by  their  mahouts . In this way  the  various  birds  and  beasts  enjoy  in  the  stream  of  Kaveri

(iii) Name  the  various  sports  favourite  with  the  visitors  to  this  place .  2

Ans :   The  various  sports  favourite  with  the  visitors  to  this  place are  river  rafting , canoeing , rapelling  , rock -climbing  and  mountain  biking . Numerous  walking  trails  in  this  region are  a  favourite  with  trekkers.





































3 comments:

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...