Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

UGC NET/JRF COMMERCE SOLVED Paper – I I JUNE-2012

           UGC NET -COMMERCE - JUNE 2012 

Note : This paper contains fifty (50) objective type questions, each question carrying two (2)
marks. Attempt all the questions

1. Which of the following denote the structural changes in Indian economy ?

(A) Primary sector contribution has gone down.
(B) Service sector contribution has gone up.
(C) Secondary sector has not changed much.
(D) All of the above

Ans :  (D) All of the above


2. Broad Money has to be sensitized through :

(A) CRR
(B) SLR
(C) Repo Rate
(D) All of the above

Ans  :  (D) All of the above


3. Which one is not an element of legal environment ?

(A) Act of Parliamentarians in Lok Sabha
(B) Indian Contract Act, 1872
(C) Indian Partnership Act, 1932
(D) Negotiable instruments Act,
1881

Ans  :   (A) Act of Parliamentarians in Lok Sabha

4. Out of the following, which are four dimensions of Human Development Index ?

(i) Life Expectancy
(ii) Literacy Level
(iii) Success Rate of Marriages
(iv) Standard of Living
(v) Crime Rate
(vi) Corruption Level
(vii) Economic Entitlement
(viii) Foreign Visits
Codes :
(A) (i), (ii), (vi) and (viii)
(B) (i), (ii), (iv) and (vii)
(C) (ii), (iii), (vi) and (vii)
(D) (iii), (v), (vii) and (viii)

Ans  :  (B) (i), (ii), (iv) and (vii)

5. Public Enterprise is defined as

(A) An organisation run by joint efforts of Centre and State Governments.
(B) An organisation which caters to the needs relating to public utilities.
(C) An organisation in which capital is invested by public.
(D) An organisation owned and managed by public authorities for definite set of  public purposes.

Ans  :  (D) An organisation owned and managed by public authorities for definite set of  public purposes  

6. Match List-I with List-II and select the correct answer :
List – I                                               List – II
(i) Measurement of income    (a) Accrues to the equity of owners
(ii) Recognition of expense    (b) Recognition of revenue
(iii) Basis of realization          (c) Matching revenue with expenses
(iv) Identification of revenue (d) Accounting period
Codes :
(i) (ii) (iii) (iv)
(A) (a) (b) (c) (d)
(B) (b) (a) (c) (d)
(C) (c) (d) (a) (b)
(D) (c) (d) (b) (a)

Ans :  D) (c) (d) (b) (a) 

7. Consider the following items :
(i) Debentures
(ii) Prepaid rent
(iii) Interest accrued
(iv) Bank overdraft
Which of them are current liabilities ?
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (iv)
(C) (ii), (iii) and (iv)
(D) (i), (ii) and (iii)

Ans  :  (B) (iv)

8. Conversion cost is the sum of
(A) Indirect wages and factory overhead
(B) Direct wages, direct expenses and factory overhead
(C) Direct material cost and indirect wages
(D) Prime cost and selling & distribution overhead

Ans  :  (B) Direct wages, direct expenses and factory overhead

9. (A) Assertion : Premium received on issue of shares is credited to share premium account but not to Profit and Loss account.
(R) Reasoning : Since share premium is not a trading profit, it is not distributed to shareholders.
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation to (A).
(B) (A) is false but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
(D) (A) is correct but (R) is false.

Ans  :  (C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

10. Consider the following :
(i) Basic defensive and interval ratio
(ii) Current ratio
(iii) Super quick ratio
(iv) Quick ratio
Arrange these ratios in sequence to reflect the liquidity in descending
order.
(A) (ii), (iv), (iii) and (i)
(B) (i), (ii), (iv) and (iii)
(C) (iv), (ii), (iii) and (i)
(D) (iii), (iv), (i) and (ii)

Ans  :  (A) (ii), (iv), (iii) and (i)

11. Normally Demand curve slopes
(A) Upward
(B) Downward
(C) Horizontal
(D) Vertical

Ans  :  (B) Downward

12. Which of the following refers to Perfect Competition ?
(i) There are restrictions on buyers and sellers
(ii) There are no restrictions on movement of goods
(iii) There are no restrictions on factors of production
Correct one is
(A) only (i) and (ii)
(B) only (ii) and (iii)
(C) only (i) and (iii)
(D) only (i)

Ans  :  (B) only (ii) and (iii) 

13. Assertion (A): Total utility will be maximum when marginal utility to price of respective products are equal.
Reason (R) : Deviation from this situation leads to reduction in maximum utility.
(A) (A) and (R) are not correct.
(B) (A) is correct but (R) is not correct.
(C) (A) and (R) are correct.
(D) (A) is incorrect, (R) is correct.

Ans  :  (C) (A) and (R) are correct.

14. Match List-I with List-II and select the correct answer.
List – I                                     List – II
(i) Survival                      (a) EconomicObjective
(ii) R.O.I                          (b) Natural Urge
(iii) Growth                      (c) Business Purpose
(iv) Innovation                 (d) Primary Objective
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Ans  :  (A) (ii) (iii) (iv) (i) 

15. Consider the oligopoly models :
(i) Sweezy’s kinked demand curve model
(ii) Newman and Morgenstern Game Theory model
(iii) Cournal’s duopoly model
(iv) Baumal’s sales maximisation model
Arrange them in correct sequence as per order of evolution.
(A) (iv), (iii), (ii), (i)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (iii), (i), (ii), (iv)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Ans  :  (C) (iii), (i), (ii), (iv)

16. Which of the following is not a restricted random sampling technique ?
(A) Stratified sampling
(B) Simple random sampling
(C) Systematic sampling
(D) Multistage sampling

Ans  :  (B) Simple random sampling

17. Classification of respondents only on the basis of gender is an application of
(A) Ordinal scale
(B) Nominal scale
(C) Interval scale
(D) Ratio scale

Ans  :  (B) Nominal scale

18. Karl Pearson’s co-efficient of correlation between two variables is
(A) the product of their standard deviations
(B) the square root of the product of their regression co-efficients
(C) the co-variance between the variables
(D) None of the above

Ans  :  (B) the square root of the product of their regression co-efficients

19. Statistical software packages for research in social sciences include
(A) SPSS
(B) STATA
(C) MiniTab
(D) All of the above

Ans  :  (D) All of the above

20. F-test is used to test the significance of the differences between/among
(A) Two sample mean
(B) More than two samples mean
(C) Variance of two samples
(D) (B) and (C)

Ans  :  (D) (B) and (C)

21. Match the following
List-I                                                                       List-II
(i) The Practice of Management                     (a) HenryFayol
(ii) Philosophy of Management                       (b) F.W.Taylor
(iii) Scientific Management                              (c) Oliver Sheldon
(iv) General and Industrial Administration       (d) Peter F Drucker
Codes :
(i) (ii) (iii) (iv)
(A) (a) (b) (c) (d)
(B) (d) (c) (b) (a)
(C) (d) (c) (a) (b)
(D) (c) (d) (b) (a)

Ans  :  (B) (d) (c) (b) (a)

22. Identify the correct sequence of steps involved in planning :
(i) Selecting the best course of action
(ii) Establishing the sequence of activities
(iii) Establishment of objectives
(iv) Evaluating alternative courses
(v) Determining alternative courses
(A) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)
(B) (iii), (v), (iv), (ii) and (i)
(C) (v), (iv), (iii), (ii) and (i)
(D) (iii), (v), (iv), (i) and (ii)

Ans  :  (D) (iii), (v), (iv), (i) and (ii)

23. Assertion (A) : One can be sure about future course of actions by making good plans.
Reasoning (R) : Planning brings certainty in future course of actions of an organisation.
(A) (R) is correct but (A) is not correct.
(B) (A) is correct but (R) is not correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are not correct

Ans  :  (A) (R) is correct but (A) is not correct

24. According to Kieth Devis, which one is not a barrier of communication ?
(A) Physical Barriers
(B) Technological Barriers
(C) Personal Barriers
(D) Linguistic Barriers

Ans  :  (B) Technological Barriers

25. While establishing relation between Maslow’s and Herzberg’s theories,
which Needs of Hierachy Theory will fall under the Hygiene Factors ?
(A) Self actualisation, esteem and social needs
(B) Esteem, social and safety needs
(C) Social, safety and physiological needs
(D) Only social needs

Ans  :  (C) Social, safety and physiological needs

26. Howard-Sueth model of consumer behaviour is popularly known as
(A) Machine Model
(B) Human Model
(C) Marketing Model
(D) Purchase Model

Ans  :  (A) Machine Model

27. To generate and facilitate any exchange intended to satisfy human needs or wants such that the satisfaction of these wants occur with minimal detrimental impact on the natural environment is known as
(A) Aggressive marketing
(B) Operating marketing
(C) Green marketing
(D) All of the above

Ans  :  (C) Green marketing

28. All the activities involved in selling goods or services directly to final consumers for personal non-business uses are done by
(A) Wholesalers
(B) Retailers
(C) Mediators
(D) Commission Agents

Ans  :  (B) Retailers

29. To manage a business well is to manage its future and to manage the
future is to manage information is termed as
(A) Management information system
(B) Marketing information system
(C) Future information system
(D) General information system

Ans  :  (A) Management information system

30. DAGMAR approach in marketing is used to measure
(A) Public relations
(B) Advertising results
(C) Selling volume
(D) Consumer satisfaction

Ans  :  (D) Consumer satisfaction

31. Which one is not an important objective of Financial Management ?
(A) Profit Maximisation
(B) Wealth Maximisation
(C) Value Maximisation
(D) Maximisation of social benefits

Ans  :  (D) Maximisation of social benefits

32. Which one refers to cash inflow under payback period method ?
(A) Cash flow before depreciation and taxes
(B) Cash flow after depreciation and taxes
(C) Cash flow after depreciation but before taxes
(D) Cash flow before depreciation and after taxes

Ans  :  (B) Cash flow after depreciation and taxes

33. The concept of present value is based on the :
(A) Principle of compounding
(B) Principle of discounting
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

Ans  :  (B) Principle of discounting

34. Cost of capital from all the sources of funds is called
(A) Specific cost
(B) Composite cost
(C) Implicit cost
(D) Simple Average cost

Ans  :  (A) Specific cost

35. Match the following with most suitable
option :
(a) Modigiliani-Miller Approach (i) Commercial papers
(b) Net Operating Income Approach (ii) Working Capital Management
(c) Short term Money Market Instrument (iii) Capital Structure
(d) Factoring (iv) Arbitrage Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Ans  :  (B) (iii) (iv) (i) (ii)

36. Which four are the factors influencing the Human Resource Management of
an organisation ?
(i) Size of workforce
(ii) Employee Expectations
(iii) Composition of workforce
(iv) Political influence
(v) Changes in technology
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (i),(ii), (iii) and (v)
(C) (i), (ii), (iv) and (v)
(D) (i), (iii), (iv) and (v)

Ans  :  (C) (i), (ii), (iv) and (v)

37. Assertion (A) : One can not be sure about the quality of appraisal on the basis of length of service.
Reasoning (R) : Initial appraisal and promotional appraisal are done
separately and differently since the length of service is different.
(A) (R) is correct but (A) is not correct.
(B) (A) is correct but (R) is not correct.
(C) (A) and (R) both are correct.
(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans  :  (D) (A) and (R) both are not correct.

38. Which of the following are covered under the scope of Human Resource Management ?
(i) Forecasting Human Resource Needs
(ii) Replacement Planning
(iii) Human Resource Dynamics
(iv) Human Resource Development Planning
(v) Human Resource Audit
(A) (i), (iii), (v)
(B) (i), (ii), (iii), (iv)
(C) (iii), (v)
(D) (i), (ii), (iii), (iv), (v)

Ans  :  (D) (i), (ii), (iii), (iv), (v)

39. On which of the following, at the initial stage, the Indian IT companies relying more for getting good IT professionals ?
(A) Job Portals
(B) Placement Agencies
(C) Campus Placement
(D) All of the above

Ans  :  (C) Campus Placement

40. Statement (i) : Labour always get a major share of productivity gains.
Statement (ii) : Partial stoppage of work by workers amounts to strike.
(A) Statement (i) is true but (ii) is false.
(B) Statement (ii) is true but (i) is false.
(C) Both statements are true.
(D) Both statements are false.

Ans  :  (B) Statement (ii) is true but (i) is false.

41. Imperial Bank was established on January 27, 1921 on the advise of
(A) J. M. Keynes
(B) Lord Illingworth
(C) King George V
(D) Winston Churchill

Ans  :  (A) J. M. Keynes

42. Read the following events :
(i) Allowing convertibility of rupee at the market rate in the current account
(ii) Nationalisation of general insurance business
(iii) Establishment of IDBI
(iv) Nationalisation of life insurance business
(v) Capital adequacy norms for commercial banks
Arrange the events in the ascending order of their occurrence :
(A) (iv), (iii), (ii), (i), (v)
(B) (v), (iv), (iii), (ii), (i)
(C) (i), (ii), (iii), (v), (iv)
(D) (i), (v), (ii), (iv), (iii)

Ans  :  (A) (iv), (iii), (ii), (i), (v)

43. In India, the Commercial Banks are given license of operation by
(A) The Government of India
(B) The Ministry of Finance
(C) Reserve Bank of India
(D) Banking Companies Regulation Act, 1949

Ans  :  (C) Reserve Bank of India

44. The provisions of General Reserve in Banking Companies are made keeping in view the provisions of
(A) Indian Companies Act, 1956
(B) Banking Companies Act, 1949
(C) SEBI Act, 1992
(D) Statutory Auditor

Ans  :  (B) Banking Companies Act, 1949

45. Which among the following is not true with regard to merchant banker ?
(i) It can accept deposits.
(ii) It can advance loans.
(iii) It can do other banking activities.
(iv) It can be manager to a public issue.
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii) and (iv)

Ans  :  (A) (i), (ii) and (iii)

46. Balance of Payments can be made favourable if
(A) Exports are increased
(B) Imports are increased
(C) Devaluation of money
(D) (A) and (C)

Ans  :  (D) (A) and (C)

47. Which one is not an objective of IMF ?
(A) To promote international monetary co-operation
(B) To ensure balanced international trade
(C) To finance productive efforts according to peace-time requirement
(D) To ensure exchange rate stability

Ans  :  (C) To finance productive efforts according to peace-time requirement

48. EPCG denotes
(A) Export Potential and Credit Guarantee
(B) Earning Promotion and Credit Guarantee
(C) Export Promotion and Credit Guarantee
(D) Export Potential and Credit Goods

Ans  :  (C) Export Promotion and Credit Guarantee

49. Which one of the following matches correspond to the Member and 
Observer countries of the SAARC ?
(i) India, Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Sri Lanka, Afghanistan, Maldive
(ii) Iran, China, Japan, USA, South Korea, European Union
(iii) Pakistan, Nepal, India, Bangladesh, Iran
(iv) UK, USA, North Korea, South Africa
(A) (iii) and (iv)
(B) (ii) and (iv)
(C) (i) and (ii)
(D) (ii) and (iii)

Ans  :  (C) (i) and (ii)

50. Which one is not an international organisation ?
(A) SAARC
(B) ASEM
(C) ASEAN
(D) CBDT

Ans  :  (D) CBDT

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...