Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

PREVIOUS SOLVED QUESTION PAPER - ENGLISH-II ( ASSAM TET FOR LP- 2012)

                     LOWER  PRIMARY   LEVEL  -  ENGLISH - II -SOLVED  PAPER
                                                                               
91. Choose  the  correct  contracted  form  from the  following  options  to  fill in  the  blank :
We ____ go out  early  in  the  morning  tomorrow  .
              (a)    Willn’t  
        (b)  willnt 
        (c) won’t  
        (d) wont
Ans  :(c) won’t  
 92. Identify  the  correct  plural  number  of  ‘knife ‘.
         (a)  knifes                  
         (b) knifs                    
         (c) knives              
         (d) knivs
Ans  :   (c) knives              
93.  Fill  in  the  blank  with  the  correct  spelling  of  work  given  as  option :
The  hotel  can  ____  300 tourists .
          (a)   accomodate                    
          (b)   acomodate            
          (c)   acommodate         
          (d)  accommodate
Ans  : (d)  accommodate
94. Identify  the  right  ending  of  a  letter  .
           (a)  yours’  faithfully    
           (b)  yurs  faithfully                        
           (c)  your’s  faithfully              
           (d) faithfully  your’s 

Ans :  (a)  yours’  faithfully

95. Identify  the  correct  statement  about  a  précis  .
            (a)  A  précis  is  an expansion  of  the  original  passage .
            (b)  A  precis  only  keeps   the  example  and   illustrations  of  the  passage  .
            (c) A  precis  keeps  the  main  points  serially  maintaining  the  coherence  and  unity .
            (d) A  precis  is  merely  a series  of  main  points  without any  continuity  and  unity .
96.  Choose  the  correct  option  to  fill in  the  blank  : 
     Each  page  of  anybody  on prose  is  divided  into  :
             (a)   Sentences         
             (b)   paragraphs                      
             (c)  words                
             (d) None  of  the  above
97.   The  purpose  of  a  report  is  to  :
              (a)  give  information  about  certain  activities , progress , problems  of  something .
              (b) record  events for  future reference in  decision- making .
               (c) recommend  specific  actions .
              (d) All   of  the  above .
98.  Identify  which  one  is  incorrect  about  poster  writing 
               (a)  It  should  have  some  striking  colour  combination
               (b)  The  lettering  should  be  bold  ,  capital  , beautiful  and  distinct  .
               (c)  Important  points  should  be  highlighted  with  catchy  slogans  with tempting                       language.
               (d) The  visual  effect  is  not  important .
99. Identify  the  odd one  from  the  following  :
               (a)  Audible                          
               (b) Noisy                       
               (c)  Loud                
               (d)  Silent
100. The  proper  sequence  of  acquiring the skills of  learning  a  language  is  :
              (a)  listening – speaking  - reading – writing
              (b) Speaking – listening – reading – writing
              (c) reading – writing- listening – speaking
              (d) listening – reading – speaking – writing .
101.  The  latest  and  the most  widely  accepted  approach  / method of  teaching English is :
               (a) the  structural  approach
               (b)  the  communicative  approach
               (c)  the  situational  approach
               (d) the direct  method
Ans  : ( c)  the  situational  approach
102.  Teaching a  new  word  at  primary  level  becomes  more  effective  :
(a) if  the  real  object  can  be shown 
(b)  if  the  teacher explains  in  detail
( c)  If  the  teacher  teaches  the learners .
(d) If  the  teacher  teaches  the  correct  pronunciation  .
Ans  :  (d) If  the  teacher  teaches  the  correct  pronunciation  .
103.  Which  one  is  not  correct  about  teaching  -  learning  material ?
(a)  Teaching  learning  material includes  the  contents  of  the  text .
(b)  Teaching  - learning  material  should  suit  the  learners’ mental age 
( c) Teaching  learning  material should  be  interesting  to  the  learners .
(d) Teaching  - learning  material is  not  an  aid to  the teachers .
Ans  :  (d) Teaching  - learning  material is  not  an  aid to  the teachers .
104.  Which  one  is  not  correct  about  lesson  plan ?
(a)  Lesson  plan  is  not  need  for  experienced  teachers .
(b)  Lesson  plan  is needed  for  all  kinds  of  teachers .
 ( c)  Lesson  plan  specifies  the  teaching  points .
(d)  Lesson  plan  guides  the  teacher  to  follow the  steps  in  teaching  a  lesson .
Ans  :  (a)  Lesson  plan  is  not  need  for  experienced  teachers .
105 .   Choose  the  correct  statement  about  curriculum  .
       (a)     Curriculum  should  be  always  rigid 
       (b)    Curriculum    should  be  teacher  centred .
       (c)    Teacher  should  prepare  his/ her  own  scheme  of  teaching  on  the  basis  of  the  curriculum .
       (d)   School  curriculum  should  be  framed  only  by  the  school  teachers .
106.   Choose  the  correct  option  to  complete  the  sentence  :
When  I  entered  the  room  ,  she  _____  a  book .     
     (a)     Reads  (b)  read  (c)  is  reading  (d)  was  reading
Ans   :  (d)  was  reading
107 .  Choose  the  correct  passive  voice  form  of  the  following  sentence  :
She  was  singing  a  song  .
    (a)      A  song  was  sung  by  her .
(    b)   A song  has  been  sung  by  her .
    (c)    A  song  was  being  sung  by  her .
    (d)   A  song  is  being  sung  by  her .

Ans  :  (c) A  song  was  being  sung  by  her .

108.   Choose  the  correct  determiners  : 
He  was  gone  to  study  in  ______  European  University .
     (a)    A
     (b)   An
     (c)   The
     (d)    One

Ans  :  (a)  A
109.  Identify  the  auxiliary  verb  in  the  following  sentence : 
I  have  been  looking  for  a  job  .
     (a)    Looking 
     (b)   Have
     (c)    Been
     (d)   Have  been

Ans  :  (b)  Have

110.  Select  the  right  adverb  to  complete  the  following  sentence  :
Mohan  did  well  in  the examination  because  he  worked  _______ .
      (a)    Hard
      (b)   Hardly
      (c)    Seldom
      (d)   Frequently

Ans  :   (a) Hard

111.   Choose  the  appropriate  prepositions  to  fill in  the following sentence :
The nurse  rushed  out  to  call  _____  the  doctor .
     (a)    On
     (b)   In
     (c)    For
     (d)   Upon

         Ans  :  (b) In

112.  Which  is  the  right  indirect  narration  of  the  following  sentence  ?
The  teacher  asked  me , “ When  did Alexander  invade India ? ”
     (a)    The  teacher  asked  me  when  Alexander  invaded  India .
     (b)   The  teacher asked  me  when  did Alexander  invade  India.
     (c)    The  teacher  asked me  when had Alexander  invaded  India .
     (d)   The  teacher  asked me  when  Alexander  had  invaded  India .
Ans  :  The  teacher  asked me  when  Alexander  had  invaded  India .

113. Identify  the  adjective  clause  .
 (a)  I  know  the  person  as  he  came  here .
(b)  I  know  the  person  coming  here .
(c)  I  know  the person  who came  here .
(d)  I  know  the  person  and  he  came  here .
Ans  :  (c)  I  know  the person  who came  here .
114.  Indentify  the  complex  sentence  :
(a)   This  is  a  burning  candle .
(b)  This  is  a candle  that  is  burning  .
( c) This  is  candle  and  it is  burning .
( d )  This  is  a  candle  and  it  burns .
Ans  : ( d )  This  is  a  candle  and  it  burns .
115. Identify  the  compound  sentence  : 
(a)  To waste  your  money  is  foolish .
(b)  It  is  dangerous  to play  with  fire .
( c )  Mr.  Baruah , who  is  the  Principal  of  a  college  , often  comes  to  meet  me  to  chalk  out  the  future  plans  of  the  college . 
( d )  We  went  out  ,  had  our  dinner  and  came  home  a  ten  O’ clock .
Ans :  ( d )  We  went  out  ,  had  our  dinner  and  came  home  a  ten  O’ clock .
116. To ‘ take to  one’s  heel’ means 
(a)  to have  some  pain  in the  heels .
(b)  to  run away  from  the  scene .
( c) to  confront  the  policeman .
( d) not  being  able  to  decide what to do.
Ans  :  (b)  to  run away  from  the  scene
117.  Choose  the  correct  question  to  get  the  following  answer .
Everybody  has  heard  of  Gandhi .
     (a)    Who  had  heard  of  Gandhi ?
     (b)   Did  anybody  hear  of  Gandhi ?
     (c)    Who  hasn’t  heard  of  Gandhi ?
     (d)   Doesn’t  anybody  hear  of  Gandhi ?
Ans  :  Who  had  heard  of  Gandhi ?
118.  Choose  the  correct  tag :
He  will  come , ________
     (a)    Will  he  ?
     (b)   Won’t  he ?
     (c)    Can’t  he ?
     (d)    Shouldn’t  he ?
Ans  :   (b) Won’t  he ?
119.  Choose  the  correct  sentence .
(a)  What  you  name  ?
(b) What’s  your  name ?
(c) Whats  you  name ?
(d) Whats’ your name ?
Ans  :  (b) What’s  your  name ?
120.   Choose  the  correct  option  to  fill  in  the  blank  in the  following  sentence .
I  want  to  get  a  ____  camera than  the o0ne  I  have  got .
      (a)     Expensive 
      (b)   More  Expensive
      (c)    Very  expensive
      (d)   Most  expensive        

      
 

  

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...