Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

CORRECT TENSE - SEBA- GRAMMAR-CALSS 10 - FOR HSLC -2021

       TENSE FORMS - HSLC EXAM QUESTIONS 

Use  the  correct  tense - form of  the  verbs  given  in  brackets  :

1.  HSLC - 1998 


(i)  When  he  entered  my  room , I _____ (write )  a  letter . 

(ii)  The  match  ( start )  before  we  reached  the  field . 

(iii)  It  is  time  you  (go)  home . 

Ans  :  

(i)  When  he  entered  my  room , I  was  writing   a  letter . 

(ii)  The  match had  started  before  we  reached  the  field . 

(iii)  It  is  time  you  went   home .


2.  HSLC  - 1999


(i)  We  shall  wait  here  until  he  (come )  back . 

(ii)  When  he  came  in , I  (write  )  a  letter . 

Ans  :  

(i)  We  shall  wait  here  until  he  comes  back . 

(ii)  When  he  came  in , I  was  writing   a  letter . 


3.  HSLC - 2000


(i)  He  ( walk )  across  the road  when  a  scooter  hit  him .  

(ii)  I  wish  I  ( accept )  the  job  . 

(iii)  Hurry  up , the  the  taxi  ( wait ) .

Ans  :  

(i)  He  was  walking across  the road  when  a  scooter  hit  him .  

(ii)  I  wish  I  accepted  the  job  . 

(iii)  Hurry  up , the  the  taxi  is  waiting .


4.  HSLC - 2001 


(i)  They  ( live )  in  Delhi  for  ten years . 

(ii) She  died  after  she  (suffer)  for  five  years . 

(iii) Ten  years  have  (pass) since  I  met  you . 

(iv)  When  he  came  , it  (be) all  over . 

(v)  He  (stay)  here  until you  return .

Ans :  

(i)  They have  living  in  Delhi  for  ten years . 

(ii) She  died  after  she  had  suffered   for  five  years . 

(iii) Ten  years  have  passed since  I  met  you . 

(iv)  When  he  came  , it  was  all  over . 

(v)  He  will  stay  here  until you  return .



5. HSLC - 2002 


(i)  When  he  started  for  office , it  still ( rain ) 

(ii)  I  (  not  meet )  my  friend  for  ages  . 

(iii)  If  you  (  request ) him , he  would  have helped  you . 

(iv)  She  ( work ) in  this  school since  1990 . 

(v) We  two  ( be  ) friends  for  long . 

Ans : 

(i)  When  he  started  for  office , it  was  still raining

(ii)  I   have not  met  my  friend  for  ages  . 

(iii)  If  you  had  requested  him , he  would  have helped  you . 

(iv)  She has been  working in  this  school since  1990 . 

(v) We  two  have been friends  for  long . 


6.  HSLC - 2003 


(i) We  _____  each  other  for  the  last ten years  . (know ) 

(ii) If  I  _____ his  address , I  would  have  contacted  him . (know ) 

(iii) Look , there _____ the  bus . ( go) 

Ans  :  

(i) We  have  known each  other  for  the  last ten years  .  

(ii) If  I  had  known his  address , I  would  have  contacted  him . 

(iii) Look , there goes  the  bus . 


7. HSLC - 2004 


(i) He  cannot  play  in  the  match  as  he  ______ his  foot  . (injure)

(ii) I  wish  I  _____ help  you . ( can ) 

(iii) If   I  _____  you  ,  I  should  not  accept  that  post  ( be )     

Ans  :  

(i) He  cannot  play  in  the  match  as  he  has injured his  foot  . 

(ii) I  wish  I  could  help  you .

(iii) If   I  were  you  ,  I  should  not  accept  that  post .   



8. HSLC - 2005 


I  hurried  back  to  the  room _____ (feel) very  nervous  ,  for  it  is  much  easier  ____  ( steal )  something than  to  return it  undetected  .  I  _____  (open )  the  door  quietly  ,  then  ____ ( stand )  in  the  doorway  clouded  moonlight  .  Anil  was  still  asleep  .  I  _____ ( creep )  to  the  head  of  the  bed  and  my  hand  _____ ( come )  up  with  the  notes . 

Ans  :  

I  hurried  back  to  the  room feeling  very  nervous  ,  for  it  is  much  easier  to  steal   something than  to  return it  undetected  .  I  opened  the  door  quietly  ,  then  stood   in  the  doorway  clouded  moonlight  .  Anil  was  still  asleep  .  I  crept  to  the  head  of  the  bed  and  my  hand  came  up  with  the  notes . 

9.  HSLC - 2006 


(a)  Father  is  not  at  home  ;  he  ____  out  . (go) 

(b) He  ______  the  station before the  train  departed . ( reach ) 

(c) It's  time  we  _____ home . ( return ) 

Ans :  

(a)  Father  is  not  at  home  ;  he  has gone  out  .

(b) He  had  reached  the  station before the  train  departed . 

(c) It's  time  we  returned  home . 


10. HSLC - 2007 


(a) The  new  teacher  _____ us  now  for  six  months . (teach ) 

(b) Mohan  _____  home  before  it  started  raining  .  (reach ) 

(c) He  told  us  that  he  never  _____  a  lie   (  tell ) 

Ans  :  

(a) The  new  teacher  has  been teaching  us  now  for  six  months . 

(b) Mohan  had  reached  home  before  it  started  raining  .

(c) He  told  us  that  he  never  tell  a  lie  



11.  HSLC - 2008 


(a)  Our  teacher  ____ to  London  last  year . ( go ) 

(b) John ____ a  number  of  short  stories  . (write ) 

(c)  We  should  never  _____  a  lie  . ( tell )  

Ans  :  

(a)  Our  teacher  went  to  London  last  year .  

(b) John  has  a  number  of  short  stories  . 

(c)  We  should  never  tell   a  lie  .  



12. HSLC - 2009 


(a) The  lady  slipped  while  she  (  climb ) the  steps  .  

(b)  We  shall  wait  here  until  he  (come  )  back . 

(c)  He  talks  as  if  he  (know ) everything  .  

Ans  :  

(a) The  lady  slipped  while  she was climbing the  steps  .  

(b)  We  shall  wait  here  until  he  comes  back . 

(c)  He  talks  as  if  he  knows  everything  .  



13. HSLC - 2010 


(a) He  jumped  off the  bus  while  it  ____ (move ) . 

(b) He  said  that  he  _____  the  letter . ( post ) 

(c)  He  _______ a  teacher  since  1994 . (be ) 

Ans  :  

(a) He  jumped  off the  bus  while  it  was moving  . 

(b) He  said  that  he  had  posted  the  letter .  

(c)  He  has been  a  teacher  since  1994 


14. HSLC -2011 


(a) We  (know )  each  other  for  five  years . 

(b) The  other  day  I  (meet )  a  magician  in the  bazaar. 

Ans  :  

(a) We   have known each  other  for  five  years . 

(b) The  other  day  I  met  a  magician  in the  bazaar. 


15. HSLC - 2012 


(a)  She  said  that  she  ( will )  help  her  friend . 

(b) The  boys  (play )  in  the  garden when the  tree fell down . 

Ans  :  

(a)  She  said  that  she  would  help  her  friend . 

(b) The  boys  were  playing  in  the  garden when the  tree fell down . 



16. HSLC - 2013 


(a)  I  wish  I  (be) a  king .

(b) The  boy  (sleep )  , don't  disturb  him . 

Ans  :  

(a)  I  wish  I  were  a  king .

(b) The  boy  is  sleeping , don't  disturb  him . 



17.  HSLC - 2014 


(a)  She ______ a  book  when  I  saw  . ( read ) 

(b)  She  ____  a  teacher  since  2002 . (be)  

Ans :  

(a)  She was  reading  a  book  when  I  saw  

(b)  She  has  been a  teacher  since  2002 .   


18.  HSLC - 2015 


(a) The  bell  rang  after  we  (  finish ) our  work . 

(b)  Please  ring  me  up  as  soon as  he  (  come ) 

Ans  :  

(a) The  bell  rang  after  we  had  finished our  work . 

(b)  Please  ring  me  up  as  soon as  he  comes .


19. HSLC - 2016 


(a)  It  is  time  we  ( go) to  bed  . 

(b) She  behaves  as  if  she  (know )  everything  . 

Ans  :  

(a)  It  is  time  we  went to  bed  . 

(b) She  behaves  as  if  she  knew  everything  . 



20. HSLC - 2017 


(a)  If  it  ( rain )  we  shall  not  go  out  . 

(b) We  ( know  )  each  other  for  the  last  ten years . 

Ans  :  

(a)  If  it  rains  we  shall  not  go  out  . 

(b) We  have known  each  other  for  the  last  ten years . 



21. HSLC - 2018 


(a) If  I  ( be )  you  ,  I  would  not  have  called  him  again .

(b) The  principal  is  not  in  his  room .  He  (go) out . 

Ans : 

(a) If  I  were   you  ,  I  would  not  have  called  him  again .

(b) The  principal  is  not  in  his  room .  He  has gone out . 



22.  HSLC - 2019 


(a)  They  (live)  in  Delhi  for  ten years . 

(b)  When  he  came  it  ( be ) all  over  . 

(c) He  (  stay  )  here  until  you  return  .  

Ans  :  

(a)  They  have been living  in  Delhi  for  ten years . 

(b)  When  he  came  it  was  all  over  . 

(c) He  will  stay  here  until  you  return  .  

1 comment:

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...