Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

Nelson Mandela : Long Walk To Freedom

                        
Oral   Comprehension   check   :  (page  no  19)
1.       Where  did  the  ceremonies  take  place  ?  Can  you  name  any  public  buildings  in  India  that  are  made  of  sandstone  ?
Ans  -  The  ceremonies  took  place  in  the  lovely  sandstone  amphitheatre   formed  by  the  Union  Buildings  in  Pretoria  . 
            Yes  ,  there  are  many  public  buildings  in  India  that  are  made  of  sandstone  :  
(a)     The  Red  Fort 
(b)   The  Rong  Ghar 
(c)    The  Dewani   Aam
(d)   The  Dewani  Khas 

2.       Can  you  say  how  10  May  is  an  ‘autumn  day ‘  in  South  Africa ?
Ans-  South    Africa   situated  in  the  Southern  hemisphere  .  So  May  in  South  Africa  is  autumn  month  , and  10th   May  is  an  ‘ autumn  day ’.
3.       At  the  beginning  of  his  speech  ,  Mandela   mentions  “ an  extraordinary  human  disaster  ”   . What  does  he  mean  by  this  ?  What  is  the   “glorious  … human  achievement  ”  he  speaks  of  at  the  end  ?
Ans-   By  ‘ an  extraordinary   human  disaster  ’ Mandela   tells  about  the  white  man’s  rule  in  South  Africa  and  the  apartheid  system  introduced  to  discriminate  and  dominate  the  coloured  people  of  the  same  country  .
            The  glorious  achievement  was  the  winning  of  freedom  for  all  the  people  of   South  Africa  irrespective  of  skin- colour .  
4.       What  does  Mandela  thank  the  international  leaders  for ?
Ans-  Mandela  thanked  the  international  leaders  for  their  participation  in  the  ceremony  . He  thanked   them  for  having  come  to  take  possession  with  the  people  of  South  Africa  the  victory  for  justice  for  peace  and  for  human  dignity .
5.       What  ideals  does  he  set  out  for  the  future  of  South  Africa   ?
Ans-  Mandela  sets  out  the  ideal  of  permanent  liberty  for  all  for  the  future  of  South  Africa  .  He  assures  that  South  Africa  will  never  again  experience  the  oppression  of  one  by  another .
Oral  comprehension  check  :  (21 )
1.       What  do  the  military  generals  do  ?  How  has  their  attitude  changed  ,  and  why  ?
Ans-  The  military  generals  saluted  Mandela  . Not  long  before  they  would  have  arrested  him  .
        They  changed  their  attitude  and  showed  their  loyality  to  new  regime  . They  did  so  because  of  the  changed  political  system  ushered  in  by  Freedom  of  south  Africa .   
2.       Why  were  two  national  anthems  sung ?
Ans-  There  were  the  whites  and  blacks  among  the  population  of  South  Africa  .  The  whites  sang  their  national  anthem  and  so  did  the  blacks  sang theirs .
3.       How  does  Mandela  describe  the  systems  of  government  in  his  country      (i)  in  the  first  decade  , and (ii)  in  the  final  decade  ,  of  the  twentieth  century  ?
Ans-   (i) In  the  first  decade  of  the  twentieth  century  the  white –skinned  people  of  South  Africa  patched  up  their  differences  and  erected  a  system  of  racial  domination  against  the  dark  - skinned  people  of  their  own  country  .
(ii)  In  the  finale  decade  of  the  twentieth  century  the  earlier  system  has been  overturned  for  ever  .  It  is  replaced  by  a  system  that   recognised  the  rights  and  freedom  of  all  peoples  regardless  of  the  colour  of  their  skins  .     
4.       What  does  courage  mean to  Mandela  ?
Ans-  To  Mandela  courage  means  not  the  absence  of  fear  ,  but  the  triumph  over  it .
5.       Which  does  he  think  is  natural  ,  to  love  or  to  hate  ?
Ans-  He  thinks  love  as  a  natural  to  man .
Oral   comprehension  check  :  (page  no  -24 )
1.       What  “ twin  obligations  ”  does  Mandela  mention   ?
Ans- According   to  Mandela  there  are  two  obligations  :  One’s  obligations  to  his  family , to  his  parents  ,  to  his  wife  and  children  and  one’s  obligations  to  his  people  ,  his  community  and  his  country  .
2.       What  did  being  free  mean to  Mandela   as  a  boy  , and  as  a  student  ?  How  does  he  contrast  these  “  transitory  freedoms  ” with  “ the  basic  and  honourable  freedoms ”  ?
Ans-   As  a  boy  Mandela  thought  that  he  was  born  free.  He  though  that  he  was  free  in  every  way  he  could  know.  He  was  free  to  run  in  the  field  near  his  mother’s   hut  ,  free  to  swim  in  the  stream  flowing  through  the  village  ,  free  to  roast  maize  under  the  open   sky  and  free  to  ride  on  the  broad  back  of  the   slow  moving  bull.
        Again  as  a  student  he  wanted  to  have  freedom  to  stay  out  at  night  ,  to  read  what  he  pleased  and  to  go  where  he  chose . 
       Later  Mandela  discovered    that  his  boyhood  freedom   was  an  illusion  and  freedom  during  his  student  life  was  transitory  .  He  wanted  the  freedom  not  to  be  obstructed  in  a  lawful  life .  He   wanted  freedom  which  was  basic  and  honourable   .  He  wanted   freedom  for  achieving  his  potential  ,  of  earning  his  keep  of  marrying  and  having  a  family  .  In  fact  he  wanted  freedom  for  all  for  living  a  lawful  life  unobstructed  by  and  body  .
3.       Does  Mandela  think  the  oppressor  is  free ?  Why  /  why  not  ? 
Ans -  No  .  Mandela  does  not  think  the  oppressor  free  .   So  he  says  that  both  the  oppressed  and  the  oppressor  are  to  be  liberated  .   According  to  him  a  man  who  takes  away  another’s  freedom  is  a  prisoner  of  hatred  .  he  had  sold  his  freedom  to  hatred  and  prejudice  and  narrow-mindedness  .  The  oppressed  and  the  oppressor  alike  are  robbed  of  their  humanity  .  The  oppressor  do  not  have  a  broad  mind  to  treat  fellow  human  beings  as  equals  .  The  oppressed  are  not  allowed  to  raise  their  heads  .    


No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ বাবে ২০২১ ত হ'বলগীয়া ছমহীয়া পৰীক্ষাত কোনটো বিষয়ৰ পৰা কি কি পাঠ আহিব জানি লওঁ আহা- syllabus for half yearly exam 2021 For Class IX and X

 নৱম শ্ৰেণী (Class IX)   দশম শ্ৰেণী ( Class X )   অসমীয়াঃ (1) অন্যৰ প্ৰতি ব্যৱহাৰ (2) শিশুলীলা (3)...