Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

A LETTER TO GOD - G. L. FUENTES

         A LETTER  TO  GOD - G . L. FUENTES 





Oral  Comprehension  check  ( page  no -5)  : 


(1) What  did  Lencho  hope  for  ? 


Ans :   Lencho  hoped  for  a  downpour  or  at  least  a    shower  for  his  cornfields  .


(2) Why  did  Lencho  say  the  raindrops  were  like  ‘  new  coins ’ ?


Ans :  Lencho  said  that  the  raindrops  were  like  ‘  new  coins  ’  because  it  would  give  full   nourishment  to the  crops  in  his  cornfields    in  getting  the  best  harvest  so that  he  would  sell that  crops  for  money   in the  market  .  He  resembled  the big  drops  and  the  little  drops  of  rain  with  ten  cent  and  five  cent  pieces  respectively . 


(3) How  did  the  rain  change  ?  What  happened  to  Lencho’s  fields  ?


Ans : The  rain  changed  into  a  big  hailstorm  which  lasted  for  an  hour  on  his  house  , garden , hillside ,  cornfield   and  the  whole  valley .

                      The  field  was  white  , as  if  covered  with  salt  .  Not  a  leaf  remained  on  the  trees  .  The  flowers  were  gone  from  the  plants  .  The  corn  was  totally  destroyed  . 

(4) What  were  Lencho’s  feelings  when  the  hail  stopped  ?


Ans :  When  the  hail  stopped  , Lencho’s  soul  was  filled  with  sadness  .  He  felt  that  the  hail  had  left  nothing  and  that  year  would  have  no corn .  All  their  hard  work  in vain  .  There  was  no  one  to  help  them  ,  they  would  go  hungry  that  year  .


Oral  Comprehension   check  (  page  no-  6)  : 


(1) Who  or  what  did  Lencho  have  faith  in   ?  What  did  he  do  ?


Ans:  Lencho  had  faith  in  God .

                   He  wrote  a letter  to  God   asking  for  one  hundred  pesos  to  cover  up  his  losses  .


(2) Who  read  the  letter  ? 


Ans :  The  postmaster  read  the  letter  .


(3) What  did  the  postmaster  do  then  ?


Ans :  The  postmaster  did  not  want  to  shake  the  faith  of  Lencho  .  He  decided  to  help  him . For  this  purpose  he  collected  money  from  his  employees  ,  friends  as  a  charity  .  He  himself  gave  a  part  of  his  salary  and  so  he  collected  seventy  pesos  .  Then  he  mailed  this  to  Lencho  with  a  letter  having  only  the  signature  of  God  .


Oral  Comprehension  check  (  page  no  -  7)  :   


(1) Was  Lencho  surprised  to  find  a  letter  for  him  with  money  in  it  ? 


Ans  :  No ,  Lencho  was  not  surprised  at  all  . 


(2) What  made  him  angry  ? 


Ans  :  When  Lencho  opened  the  letter  ,  he  found  only  seventy  pesos   instead  of  hundred  pesos  that  he  asked  for  .  He  thought  that  God  surely  sent  the  hundred  pesos  but  the  employees  at  the  post  office  had  stolen  thirty  pesos  from  it  and  this  made  him  very  angry  . 

   


Thinking  about  the  text  : 


(1) Who  does  Lencho  have  complete  faith  in  ?  Which  sentences  in  the  story  tell  you  this  ? 


Ans  :   Lencho  had  complete  faith  in God  .  The  following  sentences  in  the  story  tell  us  this  : 


(a) Lencho  thought  only  of  his  one  hope  :  the  help  of  God  …..in  one’s   conscience  .


(b) God ,  he  wrote  ,  “  If  you  don’t  help  me  …….this  year  .”


(c) He  wrote  ‘ To  God  ’  on  the  envelop …….went  to  town  .


(d) Lencho   showed  not  the  little  surprised  on  seeing  the  money  ……such  was  his  confidence  …..


(e) God  :  Of  the  money  that  I  asked  for  only  … I  meet  it  very  much  .


(2) Why  did  the  postmaster  send  money  to Lencho   ?  Why  does  he  sign  the  letter  ‘ God  ’  ? 


Ans:  The  postmaster  wondered  at  Lencho’s  deep  faith  on  God  .  He  did  not  want  to  shake  his  faith  . Therefore  he  sent  him  the  money  so  that  he  would  think  that  God  had  granted  his  appeal  . 

                       He  signed  the  letter  ‘ God ’  so  that  Lencho  would  believe  that  it  was  really  God  who  had  sent  him  the  money  . 


(3) Did  Lencho  try  to  find  out  who  had  sent  the  money  to  him  ?  why  /  why  not  ?


Ans : No  , Lencho  did  not  try  to  find  out  who  had  sent  the  money  to  him  because  he  obviously  knew  that  it  was  sent  by  God  himself .


(4) Who  does  Lencho  think  has  taken  the  rest  of  the  money  ?  What  is  the  irony  in  the  situation  ?  (  Remember  that  the  irony  of  a  situation  is  an  unexpected  aspect  of  it  .  An  ironic  situation  is  strange  or  amusing  because  it  is  the  opposite  of  what  is  expected . )


Ans : Lencho  thinks  that  the  employees  had  taken  away  the  rest  of  the  money  .

        The  irony  in  the  situation  is  that  the  postmaster  and  his  employees  had  raised  money  and  sent it  to  Lencho.  But  Lencho  did  not  know  the  secret  and  suspected  them   and  termed  them  as  a  bunch  of  crooks  .

(5) Are  there  people  like  Lencho  in  the  real  world ? What  kind of  a person would you say  he  is ? You  may  select  appropriate  words  from  the  box  to  answer  the question. 


greedy       naive     stupid    ungrateful
selfish      comical     unquestioning    


Ans: In today's  world  , it  is  almost  impossible  to  find  people  like  Lencho , but  in  places  where  sciences  questioning  mind  has  not  raised its  head  , such  as  among  tribals  of  remote  areas  , people  of  his  kind  may  be  found.
         Lencho  was  a  simple  a  village  farmer , who  had  a  strong  belief  in  God  and  his  goodness. He  was  quite  naive  and  accepeted  the  impossible  without  a  question  . He  was  ungrateful  and  a  little  greedy in  failing  to  thank  God  in  his  second  letter and  in insisting on  the  balance  money . he  was of  a suspicious  nature  and  jumped  to  conclusions . All in all Lencho  was  comical  on  his  stupidity. 

(6) There  are  two  kinds  of  conflict  in  the  story  :  between  humans  and nature  , and  between humans  themselves  . How  are  these  conflicts  illustrated ?

Ans: The  conflict  between  humans  and  nature  is  demonstrated  with  the  hailstorm  destroying  Lencho's cornfield . Lencho  had  hoped  for  a  shower  to  help  his  harvest  but  when the  rain  turned  to  hail , it  ended  up  destroying his  crop  totally . On  the  other  hand , the3 conflict  between humans  is  demonstrated  when  Lencho inadvertently  blames  the  v ery  people  who  had  tried  to  help  him. he  had  much  faith  in  God's goodness of  his  fellow human  beings , and  so blames  them  for  stealing his money . not  knowing that  they  had  sent  the money in  the  first  place . 

Thinking  about  Language  :  

I. Look  at  the  following  sentence  from  the  story.

Suddenly  a  strong  wind  began  to  blow  and  along  with  the  rain  very  large  hailstones  began  to  fall . 

' Hailstones  '  are  small  balls  of  ice  that  fall  like  rain  .  A  storm  in  which  hailstones  fall  is  a  ' hailstorm ' . You  know  that  storm  is  bad  weather  with  strong  winds  , rain  ,  thunder  and  lightning . 

There  are  different  names  in  different  parts  of  the  world  for  storms , depending  on  their  nature .  Can  you  match  the  names  in  the  box  with  their  descriptions  below  ,  and  fill  in  the  blanks  ?  You  may  use  a  dictionary . 

gale  ,  whirlwind  ,  cyclone  ,  hurricane  , tornado  ,  Typhoon

1. A  violent  tropical  storm  in  which  strong  winds  move  in  a  circle  : _ _ c _ _ _ _ .

2. An  extremely  strong  wind : _ a _ _ .

3. A  violent  tropical  storm  with  very  strong  winds : _ _ p _ _ _ _ .

4. A  violent  storm  whose  centre  is  a  cloud  in  the  shape  of  funnel  : _ _ _ n _ _ _ .

5. A  violent  storm  with  very  strong  winds , especially  in  the  western Atlantic Ocean :
_ _ r _ _ _ _ _ _ . 


6. A  very  strong  wind  that  moves  very  fast  in  a  spinning  movement  and  causes  a  lot  of  damage : _ _ _ _ l _ _ _ _ .

Ans :

1. A  violent  tropical  storm  in  which  strong  winds  move  in  a  circle  : Cyclone.

2. An  extremely  strong  wind : Gale .

3. A  violent  tropical  storm  with  very  strong  winds : Typhoon.

4. A  violent  storm  whose  centre  is  a  cloud  in  the  shape  of  funnel  : Tornado.

5. A  violent  storm  with  very  strong  winds , especially  in  the  western Atlantic Ocean :
Hurricane. 


6. A  very  strong  wind  that  moves  very  fast  in  a  spinning  movement  and  causes  a  lot  of  damage : Whirlwind.

(ii) Notice  how  the  word  ' hope ' is  used  in  these  sentences  from  the  story: 

(a) I  hope  it  ( the hailstorm ) passes  quickly .

(b) There  was  a single  hope :  help from God .

In the  first  example , ' hope ' is  a verb which means  you  wish  for  something to  happen . In  the  second  example  it  is  a noun  meaning  a chance  for  something to  happen. 

Match  the  sentences  in  Column  A  with  the  meaning  of  ' hope ' in  column  B. 


                                    A                                             B
1. Will  you  get  the  subjects  you  want  to  study  in  college ?
I  hope  so.
2. I  hope  you  don’t  mind  my  saying  this , but  I don’t  like  the  way  you  are  arguing.
3. This  discovery  will give  new  hope  to  HIV/AIDS  suffers.
4. We were  against hope  that  the  judges would  not  notice our  mistakes.
5. I called  early  in  the  hope  of  speaking  to her  before  she  went to school.
6. Just when everybody  had  given  up , the  fisherman came  back, seven  days  after  the cyclone.
a  feeling  that  something  good will probably  happen.

Thinking  that  this would  happen ( It  may  or  may  not  have  happened )
Stopped  believing  that  this  good thing  would  happen.

Wanting  something to happen  ( and  thinking  it  quite possible )

Showing  concern  that  what  you  say  should  not  offend  or  disturb  the other  person : a  way  of  being  polite .
wishing   for  something to happen although  this  is  very  unlikely

Ans :                A                                                     B
(1).Will  you  get  the  subjects  you  want  to  study  in  college ? I  hope  so.
Wanting  something to happen  ( and  thinking  it  quite possible )

(2)I  hope  you  don’t  mind  my  saying  this , but  I don’t  like  the  way  you  are  arguing.
Showing  concern  that  what  you  say  should  not  offend  or disturb  the other  person : a  way  of  being  polite .



(3)This  discovery  will give  new  hope  to  HIV/AIDS  suffers.
  feeling  that  something  good will probably  happen.



(4)We were  against hope  that  the  judges would  not  notice our  mistakes.
wishing   for  something to happen although  this  is  very  unlikely


(5)I called  early  in  the  hope  of  speaking  to her  before  she  went to school.
Thinking  that  this would  happen ( It  may  or  may  not  have  happened )
(6)Just when everybody  had  given  up , the  fisherman came  back, seven  days  after  the cyclone.
Stopped  believing  that  this  good thing  would  happen.


iii.  Relative  Clauses

Look  at  these  sentences 

(a) All  morning  Lencho  -  who  knew  his  fields  intimately  - looked  at  the  sky .

(b) The  woman, who  was  preparing  supper , replied , " Yes , God willing.''

The italicised  parts  of  the  sentences  give  us  more  infomation about  Lencho  and  the  woman . We call  them  relative clauses, Noitice  that  they  begin  with  a  relative  pronoun  who . Other  common  relative  pronouns  are  whom , whose , and  which. 

The  relative  clauses  in (a) and (b) above  are  called non-defining , becvause  we  already know the  identityu  of  the person  they  describe . Lencho  is  a particular  person , and there  is  particular  woman  he  speakes  to . We don't  need  the  information in  the  relative  clause  to  pick  these  people  out  from a larger  set . 

A non-defining relative  clause  usually  has  a  comma  in  front  of  it  and  a comma after it  ( some writers  use  a  dash  (-) instead as  in  theory). If  the  relative  clause  comes  at  the  end , we  just  put  a  full stop. 

Join the  sentences  given  below  using  who , whom , whose, which ,as suggested. 

1. I  often  go  to  Mumbai  . Mumbai  is the  commercial  capital  of  India . (which) 

2. My  mother  is  going  to  host  a  TV  show  on  cooking  . She cooks  very  well . (who) 

3. These  sportspersons  are  going  to  meet  the  President . Their  performance has  been excellent . (whose)

4. Lencho  prayed  to  God . his  eyes  see  into  minds .( whose ) 

5. This  man  cheated  me ./ I  trusted  him. (whom)

Sometimes  the  relative pronoun  in  a relative  clause  remains  'hidden' . For example , look  at  the  first  sentence of  the  story :

(a) The house - the only one  in  the  entire  valley - sat on the  ccrest  of  a low  hill.

We  can  rewrite  this  sentence  as :

(b) The  house - which was  the  only  one in  the  entire  valley - sat  on  the  crest of  a low hill .

In (a) the realtive  pronoun  which  and  the verb was   are  not  present. 

Ans

1. I  often  go  to  Mumbai  which  is the  commercial  capital  of  India .

2. My  mother who cooks very well , is  going  to  host  a  TV  show  on  cooking.

3. These  sportspersons whose  performance has  been excellent , are  going  to  meet  the  President.

4. Lencho  prayed  to  God whose  eyes  see  into  minds.

5. This  man , whom  I  trusted  , cheated me. 

IV. Using  Negative  for  Emphasis

We  know  that  sentences  with  words  such  as  no , not  or  nothing  show the absence  of  something , or contradict something . For  example : 

(a) This  year  we will have  no  corn. ( Corn  will be  absent ) 

(b) The hail has  left  nothing . ( Absence  of  a  crop ) 

(c) These aren't  raindrops  falling  from  the  sky , they  arfe  new  coins . ( Contradicts the  common  idea  of  what  the  drops  of  water  falling  from  the  sky  are ) 

But  sometimes  negative  words  are  used  just  to  emphasise  an  idea  . Look  at  these sentences  from  the story : 

(d) Lencho ...  had  done  nothing  else  but  see  the  sky towards  the  north-east . ( He  had  done  only  this ) 

(e) The man  went  for  no  other  reason  than  to  have  the  pleasure of  feeling  the  rain  on  his body . (  He had  only  this  reason ) 

(f) Lencho showed  not  the  slighest  surprise  on  seeing  the  money. ( He  showed  no  surprise  at  all ) 

Now  look  back  at  example  (c) Notice  that  the  contradiction  in  fact serves  to emphasis  the  value or  usefulness of  the  rain  to  the  farmer.

Find  sentences in the  story  with  negative  words  , which  express the following  ideas  emphatically. 

1. The  trees  lost  all their  leaves. 

_____________________________________________________________.


2. The letter  was  addressed  to  God  himself. 


_____________________________________________________________.


3. The  postman  saw  this  address  for  the  first  time  in  his  career. 


_____________________________________________________________.


Ans

1. Not  a  leaf  reamined  on  the  trees . 

2. It  was  nothing  less  than  a  letter  to  God.

3. Never  in his  career  as  a  postman  had  he  known  that  address . 

V. Metaphors

The  word metaphor  comes  from  a  Greek  word  meaning ' transfer'. Metaphors  compare  two  things  or  ideas : a  quality  or  feature  of  one  thing  is  transferred  to  another  thing . Some  this  common  metaphors  are 


  •  the  leg  of the  table : The  leg  supports  our  body .  So  the  object  that  supports  a  table  is  described  as  a leg .
  • the heart of  the  city :  The heart  is  an important  organ  in  the  centre  of  our body . So this  word  is  used  to  describe  the  central area  of  a city . 
In  pairs  , find  metaphors  from  the  story  to  complete  the  table  below. Try to  say  what  qualities  are  being  compared  . One has  been done  for  you . 

Object
Metaphor
Quality  or  Feature  Compared
Cloud
Huge  mountains of  clouds
The  mass  or ‘hugeness’  of  mountains
Raindrops


Hailstones


Locusts




An  epidemic ( a disease) that  spreads  very  rapidly  and  leaves  many  people  dead.

An ox  of  a man



Ans

Object
Metaphor
Quality  or  Feature  Compared
Cloud
Huge  mountains of  clouds
The  mass  or ‘hugeness’  of  mountains
Raindrops
Draped  in  a  curtain  of  rain
The  ability  to cover  everything
Hailstones
Frozen  pearls
The  white  and  shiny  surface
Locusts
Plague  of  locusts
The consequences ( destruction) of  plague
Plague
A  disease
An  epidemic ( a disease) that  spreads  very  rapidly  and  leaves  many  people  dead.
Man
An ox  of  a man
The  amount  of  physical  work  done  in  the  field.



                          HSLC  EXAM   QUESTIONS

A.  Very   Short   Type  Question  :  Mark  :  1 

1.  Choose  the  correct   answer  from  the  alternatives  given  :  [  HSLC 15 ]

(a) I  need  a  hundred  pesos _________ . (  currency  of  India / Spain / Latin  America  ) 

Ans :  Currency  of  Latin  America . 

(b) Send  me  the  rest  ,  since  I  need  it  very  much  .  ( relax /  remaining part / be  buried )  [ HSLC  16 ] 



Ans :  remaining  part . 

(c) The  house - the  only  one  in  the  entire  valley  - sat  on  the  crest  of  a  low  hill  . ( wide / whole / flat ) [ HSLC  17 ]



Ans :  whole .

2. What  happened  to  Lencho's  fields  after  the  hailstorm  ?  [ HSLC  15 ]

Ans :  After  the  hailstorm , the  field  was  white  as  if  covered  with  salt. Not  a leaf  remained  on the trees . The  corn  was  totally  destroyed  . The flowers  were  gone  from  the  plants . 

3. Where  was  Lencho's  home  situated  ? [ HSLC  16 ]

Ans : Lencho's  home  was  situated  on  the  crest  of  a  low  hill  in  the  entire  valley . 

4. " All  through  the  night , Lencho  thought  only  of  his  one  hope : '' What  was  Lencho's  only  one  hope  ? [ HSLC  17 ]

Ans : Lencho's  only  one hope was the  help  from God . 

5.What  type  of  man  was  the  postmaster ? [ HSLC  19 ]

Ans : The postmaster  was  a  fat , amiable  fellow . 

6.What  was  the  one  hope  of  Lencho ? [ HSLC  20 ]

Ans : The help of  god  was  the  one  hope  of  Lencho. 

7. What  did Lencho  say  to  his  sons  after  the  hailstorm ? [ HSLC  20 ]

Ans : After  the  hailstorm  Lencho  told  his  sons  that a  plague  of locusts would  have  been left  more  than the hailstorm . 

B. Short  Type  Questions  :   Marks  :  2/3  

1. '' These  aren't  raindrops  falling  from  the  sky , they  are  new  coins ,'' Why  did  Lencho  consider  the  raindrops  as ' new  coins ' ? [ HSLC 15 ]

Ans : Lencho  considerd  the  raindrops  as  ' new coins' . His  family  and he had  planted  corn  in  the  valley  . The  field  of  ripe  corn  dotted  with  the  flowers that  always  promised  a  good  harvest . The  only  thing  was  needed  a  downpour  or  at  least  a  shower . As per  his  prediction big  drops of rain  began  to  fall  . He  told  his  family  that the raindrops  are  new coins where  the  big  drops  are  ten cent  pieces  and  the  little ones  are  fives. 

2. '' But  don't  send  it  to  me  through  the  mail  because  the  post  office  employees  are  a  bunch  of  crooks .'' 
What  made  Lencho  think  that  the  post  office  employees  were  a  bunch  of  crooks  ? [ HSLC - 16 ]

Ans :  In  the  2nd  letter  of  Lencho , he  wrote  that  not  to  send  the  money  through  mailbox  because  the  post  office  employees are  a  bunch  of  crooks . He  thought  that  god  couldnot  have  mistake  , nor  coould  he  have  denied  Lencho  what  he  had  requested .So , he  thought that  the rest money  had  been taken by  the  post  office  employees. 

3. What  did  the  postmaster  do  after  he  had  received  Lencho's  letter  ? [  HSLC - 17 , 20  ]

Ans : After  he  had  received  Lencho's  letter  the  postmaster wanted  to  reply  his  letter in  order  to  keep  Lencho's  faith  in god . But when  he  opened  the  letter  , it  was  evident  that  to  answer  it  he  needed  something  more  than  goodwill , ink  and  paper . But  he  stuck  to  his  resolution  and  asked  money  from  his  employees , friends and  he  himself  gave  part  of  his  salary and then sent seventy  pesos  to  Lencho . 

4. What  did  Lencho  do  throughout  the  morning  ?  What  did  he  see  in  the  north -east ? [ HSLC - 18 ] 

Ans : Lencho had  done  nothing  but saw  the  sky  towards  the north-east. He  saw  the  huge  of  mountains  of  clouds  approaching  in  the  north-east. 

5. '' Lencho's  soul  was  filled  with  sadness.'' Why  ?  [ HSLC - 18 ] 

Ans : Lencho's  soul  was  filled  with  sadness because  after  the  hailstorm , the  field  was  white  as  if  covered  with  salt. Not  a leaf  remained  on the trees . The  corn  was  totally  destroyed  . The flowers  were  gone  from  the  plants . The hail  has  left  nothing . That year  they  will  have  no  corn  and   there  is  no  one  who can  help  them . 

6. '' The only thing  the  earth  needed  ...'' What  'only thing' the earth  needed ? [ HSLC - 19 ] 

Ans : '' The only thing  the  earth  needed  ....''  The  'only thing' the earth  needed  was  a  downpour  or  at  least  a  shower . It was  very  necessary  in  the  field  of  ripe  corn dotted  with  the  flowers . It  brings  him  a  good  harvest .   


7. What  did  Lencho  write  in  his  letter  to  God ? [ HSLC - 19 ] 

Ans : Lencho wrote in his  letter that   if  God  does  not  help  him  , his  family  and he  will  go  hungry  that  year  .Therefore  he  needed  a  hundred  pesos  in  order  to  sow  his  field  again and  to live  until  the  crop  comes . 


        Additional  Important  Questions  :   Mark  :  1

A.  Very  Short  Type  Questions  :  Mark  :  1  

1. Choose  the  correct  answer  :  

(a)  (i)  A letter  to  God  was  written  by  Ruskin  Bond  .

(ii) A  letter  to  Gad  was  written  by  Lokesh  Abrol .

(iii) A  letter  to  God  was  written  by  G.L. Fuentes .

Ans : (iii) A  letter  to  God  was  written  by  G.L. Fuentes .

(b)  (i) The  house  on  the  crest  of  a  low  hill .

(ii) The  house  stood  on  the  crest  of  a  mountain .

(iii) The  house  stood  on  a  deep  valley . 

Ans :  (i) The  house  on  the  crest  of  a  low  hill .

(c) (i)  The  crop  that  grew  was  wheat.

(ii) The  crop  that  grew  was corn .

(iii) The  crop  that  grew  was  barley.

Ans : (ii) The  crop  that  grew  was corn .

(d) (i) Lencho's  profession  was  share  cropping. 

(ii) Lecho's  profession  was  farming .

(iii) Lencho's  profession  was  brickmaking .

Ans : (ii) Lecho's  profession  was  farming .

(e) (i) Lencho  went  out  in  the  rain  to  enjoy  himself .

(ii) Lencho  went  out  in  the  rain to  have  the  pleasure  of  feeling  the  rain  on  his  body .

(iii) Lencho  went  out  in  the  rain  to  collect  rain  water .

Ans : (ii) Lencho  went  out  in  the  rain to  have  the  pleasure  of  feeling  the  rain  on  his  body .

(f) (i)  Lencho  wrote  a  letter  to  God .

(ii) Lencho  wrote  a  letter  to  the  village  master .

(iii) Lencho  wrote  a  letter  to  the  village  master .

Ans :  (i)  Lencho  wrote  a  letter  to  God .

(g) (i) Lencho's  manner  of  posting  the  letter  showed  that  he  was  a  truly  kind  hearted  and  simple  man .

(ii) Lencho's  manner  of  posting  the  letter  showed  that  he  was  greedy . 

(iii) Lencho's  manner  of  posting  the  letter  showed  that  he  needed  education. 

Ans :  (i) Lencho's  manner  of  posting  the  letter  showed  that  he  was  a  truly  kind  hearted  and  simple  man .


2.  Say  True  or  false . 

(a) Lencho  was  a  farmer  by  a  profession . 

Ans : True.

(b) Lencho  had  no  family  of  his  own .

Ans : False.

(c) Lencho  predicted  the  rain  by  looking  at  the  clouds .

Ans : True.

(d) All  the  corns  of  Lencho  were  totally  destroyed .

Ans : True.

(e) Lencho  had  an unshakable  faith  in  God .

Ans : True.

(f) Lencho  expects  100  roubles  in  reply  to  his  letter .

Ans : false.

(g) The  postmaster  came  to  know  about  Lencho's  unshakable  belief  in  God  by  opening  and  reading  the  letter  of  Lencho  to  God .

Ans : True. 

(h) Lencho  wrote  a  second  letter  to  God  conveying  his  thanks  to  Almighty  for  fulfilling  his  wish. 

Ans : True. 

3. Choose  the  correct  meaning  of  the  italicized  words  from  the  alternatives  given  in  brackets  . 

(a) .......... sat  on the  ' crest ' of  a  low  ....... (  top  of  a  hill /  middle  / height ) 

Ans :   top  of  a  hill .

(b) .......... was  a  ' downpour ' or  at  least  a ......... . (wind /  heavy  fall  of  rain / storm ) 

Ans :  heavy  fall  of  rain .

(c) .......... in that  ' solitary '  house ...... ( lonely / sociable / congested )

Ans :  lonely .

(d) ......... fat , ' amiable ' fellow  ........ ( unsociable / friendly / mannerless )

Ans : friendly .

(e) ........ experiencing  the  ' contentment ' of  a  man .......... ( disgust / derision / satisfaction )

Ans :  satisfaction . 

4. Who  is  the  writer  of  the  prose-piece , " A  letter  to  God " ? 

Ans :   The  writer  of  the  prose-piece , " A  letter  to  God " is G.L. Fuentes . 

5. Who  was  Lencho ? 

Ans :  Lencho  was  a  farmer .

6. Where  was  the  house  of  Lencho  situated  ? 

Ans :  Lencho's  home  was  situated  on  the  crest  of  a low  hill  in  entire  valley. 

7. From  where  one  can  see  the  river  ? 

Ans :  One  can  see  the  river  from  the  crest  of  a  low  hill in  the  valley . 

8. What  crop  was  cultivated  by  Lencho  ? 

Ans :  Corn  was  cultivated  by  Lencho . 

9.  What  was  the  peculiar  thing  about  Lencho's  house  ? 

Ans :  In  the  entire  valley  there  was  only  one  house  of  Lencho  who  lived  with his family  .

10. What  did  the  crop  need  before  ripening  ?

Ans : The  crop  needed  a  downpour  or  at  least  a  shower  before  ripening .

11. Who  was  the  " woman " mentioned  in  the  story  ? 

Ans :  The ' woman '  mentioned  in  the  story  was  Lencho's  wife . 

12. What  was  prepared  by  the  woman  ? 

Ans :  Supper  was  prepared  by  the  woman. 

13. Where  were  the  older  boys  working  ? 

Ans : The  older  boys were  working  in  the  field . 

14. Where  were  the  smaller  boys  playing  ? 

Ans :  The  smaller  boys  were  playing  near  the  house . 

15. What  was  Lencho's  profession  ?

Ans  :  Lencho  was  a  farmer . 

16. What  happened  during  the  meal  ? 

Ans :  During  the  meal  , big  drops  of  rain  began  to  fall  as  per  Lencho's  prediction. 

17. When  did  the  big  drops  of  rain  begin  to  fall  ? 

Ans :  The  big  drops  of  rain  began  to  fall  during  the  meal  .

18. From  where  the  huge  mountains  of  clouds  could  be  seen  approaching  ? 

Ans :  The  huge  mountains  of  clouds  could  be  seen  approaching  in  the  north-east. 

19. How  was  the  air  ? 

Ans :  The  air  was  fresh  and  sweet . 

20. Why  did  Lencho  go  out  in  the  rain  ? 

Ans :   Lencho  went  out  in  the  rain to  have  the  pleasure  of  feeling  the  rain  on  his  body .

21. What  were  the  rain  drops  like , according  to  Lencho ? 

Ans :  According  to  Lencho  the  rain  drops  were  new  coins. 

22. When  did  the  very  large  hail  stones  begin  to  fall  ? 

Ans : When  a  strong  wind  began to  blow , the  very  large  hail  stones  began  to  fall. 

23. How  was  the  field  looked  after  the  rain  ? 

Ans : The  field  looked  white  as  if  covered  with  salt  after  the  rain . 

24. What  happened  to  Lencho's  fields  ? 

Ans : Lencho's  field  was  fully  destroyed  because  of  falling  large  hailstones.

25. Who  or  What  did  Lencho  have  faith  in  ? 

Ans :  Lencho  had  faith  in  God . 

26. Was  Lencho  a  hard  working  man  ? 

Ans :  Yes , Lencho  was  a  hard  working  man. 

27. To whom , did  Lencho  write  a  letter  ? 

Ans :  Lencho  wrote  a  letter  to  God . 

28. What  was  the  strange  thing  about  Lencho's  letter  ? 

Ans : The  letter  was  written  to  God  was  the  strange  thing  about  Lencho's  letter . 

29. What  did  Lencho expect  in  reply  to  his  letter  ? 

Ans :  Lencho  expected  money  of  hundred  pesos  besides  goodwill , ink  and  paper  in  reply  to  his  letter . 

30. Where  did  Lencho  drop  the  letter  ? 

Ans :  Lencho  dropped  the  letter into  the  mailbox. 

31. To  whom  did  the  postman  give  the  letter  ? 

Ans :  The  postman  gave  the  letter  to  the  postmaster . 

32. Who  read  the  letter  ?

Ans :  The  postmaster  read  the  letter . 

33. What  was  the  idea  that  the  postmaster  came  up  with  ? 

Ans :  To  answer  the  letter  was  the  idea  that  the  postmaster  came  up  with. 

34. To  whom  did  the  postmaster  ask  for  money  ? 

Ans :  The  postmaster  asked  for  money  to  god . 

35. How  much  money  did  he  himself  give  ? 

Ans : He  himself  gave  a  part  of  salary  of  his  own . 

36. Did  Lencho  receive  a  reply  to  his  letter  ? 

Ans :  Yes  , Lencho  received  a  reply  to  his  letter  from  the  postmaster  . He  believed  that  the reply  came  from the God.  But  it  is  not  from  the  God . 

37. When  did  Lencho  come  to  the  post  office  again  ? 

Ans :  Lencho  came  to  the  post  office  again  on  the  following  Sunday . 

38. Who  handed  the  letter  ? 

Ans : The  postman  handed  the  letter . 

39. What  did  he  seek  when  he  went  up  to  the  window  ?

Ans :  He  went  up  to  the  window  to  bring  paper  and  ink . 

40. Why  did  Lencho  write  a  second  letter  to  God ? 

Ans :  Lencho  wrote  a  second  letter  to  God  because  he  did  not  get  the  full  money  that  he  asked  for . He only  got  seventy  pesos  in stead  of  getting  hundred  pesos . So  he  asked  for  the  rest  through  second  letter .    

41. Who  read  the  letter  for  a  second  time  ? 

Ans :  The  postmaster  read  the  letter  for  a  second  time .  

B. Short  Type  Questions  :   Marks  :  2/3 

1. Give  a  brief  description  of  Lencho's  house  . 

Ans :  There  is  only  one  house  in  the  entire  vally . The  house  was  on  the  crest  of  a  low  hill  in  that  valley . From  the  valley  one  could  see  the ripe  corn  field dotted with  flowers  and the  river . 

2. Who  was  Lencho  ?  What  was  his  profession  ? 

Ans :  Lencho  was  a  farmer . His  profession  was  cultivator . 

3. Give  a  brief  description  of  Lencho's  family  ? 

Ans : There  is  only  one  house  in  the  entire  valley . Lencho  and  his  family  live  on  the  crest  of a  low  hill  in  that valley . Lencho's  profession was cultivator and they planted  corn  in  the  field . The  older  boys  of  Lencho  were  working  in  the  field  and  the  smaller  ones  were  playing  near  the  house  while  their  mother  preparing  supper.   

4. When  was  the  rain  started  ?  How  did  the  family  of  Lencho  welcome  the  rain  ? 

Ans: The  rain  was  started  during  the  meal . 

                       Lencho  went  out  for  no  other  reason  than to  have  the  pleasure  of  feeling  the  rain  on  his  body . He  told  that  the raindrops  are new coins where  the  big  drops  are  ten  cent  pices  and  the  smaller ones  are  fives. The  boys  exposing  themselves to  the  rain  , ran  out  to  collect  the  frozen  pearls during hailstone . In this  way  the  family  of  Lencho  welcomed  the  rain. 

5. What  did  Lencho  hope  for  ? 

Ans: Lencho  hoped  for  a downpour  or  at  least  a  shower for  his  cornfield  because  the  field  of  ripe  corn dotted  with  the  flowers and  during  that  time  rain would  be very necessary  which  brings a  good  harvest . 

6. Why  did  Lencho  say  the  raindrops  were  like  ' new  coins  ' ?

AnsLencho  considerd  the  raindrops  as  ' new coins' . His  family  and he had  planted  corn  in  the  valley  . The  field  of  ripe  corn  dotted  with  the  flowers that  always  promised  a  good  harvest . The  only  thing  was  needed  a  downpour  or  at  least  a  shower . As per  his  prediction big  drops of rain  began  to  fall  . He  told  his  family  that the raindrops  are  new coins where  the  big  drops  are  ten cent  pieces  and  the  little ones  are  fives. 

7. How  did  the  rain  change  ?  What  happened  to  Lencho's  fields  ? 

Ans The  rain  changed  into  a  big  hailstorm  which  lasted  for  an  hour  on  his  house  , garden , hillside ,  cornfield   and  the  whole  valley .

                      The  field  was  white  , as  if  covered  with  salt  .  Not  a  leaf  remained  on  the  trees  .The  flowers  were  gone  from  the  plants  .  The  corn  was  totally  destroyed  . 


8. Describe  the  destruction  caused  by  the  hailstones  in  Lencho's  fields ? 

Ans : The  hailstorm  did  not  pass  quickly . For  an  hour  the  hail  rained  on  the  house  , the  whole  garden , the  hillside , the  cornfield  , on  the  whole  valley . The  field  was  white , as  if  covered  with  salt . Not  a leaf  remained  on  the trees  . The  corn  was totally  destroyed  . The flowers  were  gone  from  the  plants . The  hail  has  left  nothing . 
In  this  way  Lelcho's  corn  field  was  destroyed . 

9. What  were  Lencho's  feelings  when  the  hail  stopped  ? 

AnsLencho's  soul  was  filled  with  sadness because  after  the  hail stopped , the  field  was  white  as  if  covered  with  salt. Not  a leaf  remained  on the trees . The  corn  was  totally  destroyed  . The flowers  were  gone  from  the  plants . The hail  has  left  nothing . That year  they  will  have  no  corn  and   there  is  no  one  who can  help  them . 

10. How  did  Lencho  console  his  family  ? 

Ans : Lencho  told  his  family  not  to  be  so  upset  , even  though  the destruction seems  like  a total  loss and  called  them  that  no  one  dies  of  hunger and his family also agreed to this statement. In this  way Lencho consoled his family .

11. Who  or  what  did  Lencho  have  faith  in  ?  What  did  he  do  ? 

Ans Lencho  had  faith  in  God .

      He  wrote  a letter  to  God   asking  for  one  hundred  pesos  to  cover  up  his  losses  .

12. What  did  he  write  in  the  letter  addressed  to  God  ? 

Ans Lencho wrote in the letter addressed to  God that   if  God  does  not  help  him  , his  family  and he  will  go  hungry  that  year  .Therefore  he  needed  a  hundred  pesos  in  order  to  sow  his  field  again and  to live  until  the  crop  comes . 

13. How  did  Lencho  send  the  letter  ? 

Ans : Lencho wrote ' To God ' on the envelope , put the  letter  inside  and  went  to  town . At  the  post  office  , he  placed  a  stamp on  the  letter  and  dropped  it  into  the  mailbox. In this  way  Lencho  sent  the  letter. 

14. Why  was  the  postmaster  amazed  after  seeing  the  letter  ?

Ans : The postmaster  was  amazed  after  seeing  the  letter  because  the letter was  written addressed  to  God where  Lencho  wrote about  the  destruction of his  corn which was totally destroyed by hailstorm .And now  there is  no one who can help them , but his family and he hoped : the help of god. In his letter Lencho asked for a hundred pesos in order to sow his  field again and to live until the crop comes. This type of faith Lencho had in God . 

15. What  did  the  postmaster  do  in  order  not  to  break  Lencho's  firm  belief  in  Almighty ? 

Ans : The postmaster  replied  Lencho's  letter  in order  not  to  break  Lencho's  firm  belief  in Almighty . But when he  opened  it , it  was  evident  that to  answer  it needed  something  more than  goodwill , ink and  paper . But  he  stuck  to  his  resolution and for  this  he  asked  for  money from his  employees , friends and he himself  gave part of salary and sent seventy pesos to Lencho through letter . 

16. Why  did  the  postmaster  send  money  to Lencho  ?  Why  did  he  sign  the  letter ' God ' ? 

Ans The  postmaster  wondered  at  Lencho’s  deep  faith  on  God  .  He  did  not  want  to  shake  his  faith  . Therefore  he  sent  him  the  money  so  that  he  would  think  that  God  had  granted  his  appeal  . 

                       He  signed  the  letter  ‘ God ’  so  that  Lencho  would  believe  that  it  was  really  God  who  had  sent  him  the  money  .

17. Was  Lencho  surprised  to  find  a  letter  for  him  with  money  in  it  ?  Cite  the  reason .
Ans :  No , Lencho  was  not  surprised  to  find  a  letter  for  him with  money  in  it  because  he  completely  believed  in God . He  believed that  only god can help him and there is no who can help them . He asked  for  a  hundred  pesos in order to sow his field again to live until the crop comes . 

18. Why  was  Lencho  angry  after  opening  the  envelope ?

Ans : Lencho became  angry  after  opening  the  envelope because  he  got  only  seventy  pesos  in stead of  geeting  a hundred  pesos  that he  requested in his  letter addressed  to  God . He thought  that god  could  not  have  made  a mistake  , nor  could  he  have  denied  Lencho  what  he  had  requested. 

19. What  did  Lencho  write  in  his  second  letter to  God  ? 

Ans : Lencho  wrote  that  of  the  money  that  he  asked  for  , only  seventy  pesos  reached  him . He  requested god  to  send  him  the  rest  , since it  was  needed  very  much  for  him . Again he  requested  god no to  send  the money  through  the  mail  because  the post  office  employees are  a  bunch  of  crooks . 

20. Do  you  think  that  the  employees  at  the  post  office  were  really  crooks  ? 

Ans : No , I  think  that  the  employees  at  the  post  ofice were  not  crooks . The  employees at  the post office  were  good  specially  the  postmaster who  helped  Lencho a lot . He  collected  money  and  sent  seventy  pesos  to Lencho  through letter . The postmaster did  not  want  to  break  Lencho's  faith in God . But  he  could  not  send  the  money  that  Lencho  had  requested because it  was  impossible  to  gather together  the hundred pesos. So  Lencho  got  only  seventy pesos in stead  of  getting  a  hundred  pesos . He  became angry  after  counting  the money and he thought that  the employees had taken the rest money . 

C. Essay  Type  Questions  :  Marks  :  4/5 

1.  Why  did  Lencho  write  a  letter  addressed  to  God  ? 

Ans : Lencho  planted  crop  in his  field  in the  valley  . The field  of  ripe  corn dotted  with  flowers  that  always  promised  a  good  harvest. The  only  thing  the  earth  needed  was  a downpour  or  at  least  a shower  so  that  he  would  get  good  harvest . He  lived  with his  family  on  that  valley . As per  his  prediction , a big  drops  of  rain began to  fall  and  his  family  and  he  felt  very  happy . He  commented  that  the raindrops  are  ' new coins ' . But unfortunately  a  strong  wind  began  to  blow and  along  with  the  rain  very  large  hailstone began  to  fall . He  thought  that it  passes  quickely . But  it  did not  pass. For  an  hour  the  hail rained on  the  house  , the garden , the hillside , the  cornfield on  the  whole  valley . The field  was white , as if  covered  with  salt . not  a leaf  remained  on  the  trees . The flowers  were  gone  from  the plants . The  corn  was  totally  destroyed . Lencho's  soul  was  filled  with  sadness . The hail has  left  nothing . That  year they will have  no  corn and  there is  no one  who can  help them . But  in the the hearts of  all who  lived  that  solitary  house  in  the  middle of  the  valley , there  was  a  single  hope : help  from God. 
He  consoled  his  family that  they  need not  be  worry  about  their losses because  no  one  dies  of  hunger . All  through  the  night  Lencho  thought  only  of his  one  hope : the help  of  god , whose  eyes , as  he  had  been instructed  , see everything , even what  is  deep in one's  conscience. He  had  a  great  faith  in  god , so he  wanted  a  help  from god . He wanted a  hundred  pesos  in order  to  sow  his  field  again and  to  live  until  the crop comes . That  is  why  Lencho  wrote  a  letter  addressed  to  God . 

2. '' God  '' , wrote  Lencho , '' If  you  don't  help  me  ,  my  family  and  I  will  go  hungry  this  year  '' ? 
Did  Lencho  receive  any  help  and  support  from  the  Almighty  ?  If  so  ,  why  ? 

Ans : Acutally   Lencho  did  not  receive  any help  and  support  from  the  Almighty . He  received  help  and  support  from  the  postmaster without  knowing . Lencho  wrote  the  letter addressed  to  God  and  mailed  . The  postman saw  the  address and  laughed  and  showed  the postmaster the letter  to  god . Never  in  his  career  had  he  known that address. The postmaster also broke  out  laughing but  immedaitely  he  turned  serious. In order not  to  shake  Lencho's  faith  in  god , the  postmaster  came  up  an  idea : answer  the  letter . But  when  he  opened  it , it  was  evident  that  to  answer  it  he  needed  something  more than  goodwill , ink and  paper . But  he  stuck  to  his  resolution : he  asked  for  money  from  employees , friends  and  he  himself  gave  his  part  of  salary and  finally  he  sent  seventy  pesos  to Lencho. But  he  could  not send  the  whole  money  that  he  requested  in  his  letter . So  Lencho  got  only  seventy  pesos  as  a  help and support. 

3. What  was  the  reaction  of  lencho  after  he  had  received  the  letter  ? 

Ans : The  reaction  of  Lencho  was  very  normal  after  he  had  received  the  letter . Lencho  showed  not  the  slighest  surprise  on  seeing  the  money ; such  was  his  confidence .  But  he  became  angry  when  he  counted  the  money because  he  had  not  received  the  full money  he  had  requested  to  God . He  thought  that  god  could  not  have  made  a  mistake  , nor  could  he  have  denied  Lencho what  he  had  requested . Immediately  , Lencho  went  up  to  the  window  to  ask  for  paper  and  ink.Lencho  wrote  that  of  the  money  that  he  asked  for  , only  seventy  pesos  reached  him . He  requested god  to  send  him  the  rest  , since it  was  needed  very  much  for  him . Again he  requested  god no to  send  the money  through  the  mail  because  the post  office  employees are  a  bunch  of  crooks . 


4. Explain  whether  a  letter  addressed  to  God  served  Lencho's  purpose  ?

Ans : Yes , a letter  addressed  to  God  served  Lencho's  purpose . After  the  destruction of  his   cornfield , Lencho's  soul  was  filled  with  sadness because the  hail has left  nothing and  there  is  no  noe  who  can  help  us. But in  the  hearts  of  all  who  lived  in the  solitary  house in  the  middle  of  the  valley , there  was  a  single hope : help  from god.So he wrote a letter to god . He wrote  that he  needs  a  hundred  pesos  in  order  to  sow  his  field  again and  to  live until  the  crop  comes.He dropped  the  letter  into  the  mailbox. One  of  the  employees , who  was  a postman  and  also  helped  at  the  post office  , went  to  his boss  laughing  heartily  and  showed  him  the  letter  to  God. Never  in  his  career as a  postman  had  he  known  that  address . The  postmaster  - a  fat  , amiable fellow - also  broke  out  laughing , but  almost  immediately  he  turned  serious  and  tapping  the  letter  on  his  desk and  commented  the  given  line . In order not  to  shake  Lencho's  faith  in  god , the  postmaster  came  up  an  idea : answer  the  letter . But  when  he  opened  it , it  was  evident  that  to  answer  it  he  needed  something  more than  goodwill , ink and  paper . But  he  stuck  to  his  resolution : he  asked  for  money  from  employees , friends  and  he  himself  gave  his  part  of  salary and  finally  he  sent  seventy  pesos  to Lench. But  he  could  not send  the  whole  money  that  he  requested  in  his  letter . Here a letter  addressed to  god served Lencho's  purpose indirectly . Lencho did not get any  information about  the postmaster and he need not want to find out . In this story the  postmaster works like a  God of  Lencho . 

     

5. Sketch  the  character  of  the  Lencho  .

Ans : The  main character  of  the  story  is  Lencho . His  family  and  he  lived  on  the  crest  of  a  low  hill  in  a  valley . He  planted  corn  on  the  valley . But  that  corn  needed  some  downpour  or  shower . As  per  Lencho's  prediction  a big drops  of  rain  began  to  fall , but unfortunately  this rain  changed  into  hailstorm and destroyed all cornfield. The  hail has  left  nothing . All their  work  for  nothing . His  family  and  he  believed  in god  deeply. They thought  only  one  hope : the help  of  God whose  eyes  , as  he  had  been instructed  , see  everything , even  what  is  deep  in  one's  conscience . Lecho  was  an  ox  of  a  man  working  like  an  animal in  the  fields , but still  he  knew  how  to  write  . So  he  decided  to  write  a  letter  addressed  to  god  to  ask  for  a  hundred  pesos. It  needed  him  to  sow  his  field  again  and  to  live  until  the  crop  comes. 

6. Sketch  the  character  of  the  postmaster . 

Ans : The  postmaster  is  a fat , amiable  fellow of  the  story ' A Letter  To  God '  . After  getting  the  letter  adddressed  to  god , he  laughed  a lot , but  immediately  he  turned  serious  and  , tapping  the  letter  on  his  desk and  commented  that  what a  faith Lencho  had in god . He  wished  to  keep  that  faith for  Lencho . In order not  to  shake  Lencho's  faith  in  god , the  postmaster  came  up  an  idea : answer  the  letter . But  when  he  opened  it , it  was  evident  that  to  answer  it  he  needed  something  more than  goodwill , ink and  paper . But  he  stuck  to  his  resolution : he  asked  for  money  from  employees , friends  and  he  himself  gave  his  part  of  salary and  finally  he  sent  seventy  pesos  to Lench. But  he  could  not send  the  whole  money  that  he  requested  in  his  letter .

7. Explain  with  reference  to  the  context  : 

(a) '' These  aren't  raindrops  falling  from  the  sky , they  are  new  coins . The  big  drops  are  ten  cent  pices  and  the  little  ones  are  fives . ''

Ans :  The above  sentence  is  taken  from  the lesson " A Letter To  God " written  by  G.L. Fuentes . 
 Here  the  author  wants to consider  the raindrops as new  coins . Lencho  and  his  family  planted  crop  in  the  valley  . The field  of  ripe  corn  dotted  with  the  flowers that  always promised a good  harvest. The  only  thing  the  earth  needed  was  a  downpour  a  least  a  shower . Therefore , throughout  the  morning lencho had  seen the  sky  towards the  north-east. As  per  Lencho's  prediction big  drops  of  rain  began  to  fall . In  the  north-east  huge  mountains of  clouds  could  be  seen  approaching . The  air  was  fresh  and  sweet . Lencho went out for no  other reason than  to  have the  pleasure of  feeling the  rain  on  his  body  and  commented that the  raindrops  are  new  coins . He considered  that  the big  drops are  ten  cent  pieces  and  the  little ones  are  fives. 

(b) '' ........ he  stood  in  the  middle  of  the  field  and  said  to  his  sons , '' A plague  of  locusts would  have  left  more  than  this  .  The  hail  has  left  nothing . This  year  will  have  no  corn . ''

Ans :  The above  sentence  is  taken  from  the lesson " A Letter To  God " written  by  G.L. Fuentes .
          Here  the  author  is  going  to  tell the  sorrowful  story  after  the destruction of  Lencho's  field  by  the  hailstorm. 
          Lencho  planted  crop  in his  field  in the  valley  . The field  of  ripe  corn dotted  with  flowers  that  always  promised  a  good  harvest. The  only  thing  the  earth  needed  was  a downpour  or  at  least  a shower  so  that  he  would  get  good  harvest . He  lived  with his  family  on  that  valley . As per  his  prediction , a big  drops  of  rain began to  fall  and  his  family  and  he  felt  very  happy . He  commented  that  the raindrops  are  ' new coins ' . But unfortunately  a  strong  wind  began  to  blow and  along  with  the  rain  very  large  hailstone began  to  fall . He  thought  that it  passes  quickely . But  it  did not  pass. For  an  hour  the  hail rained on  the  house  , the garden , the hillside , the  cornfield on  the  whole  valley . The field  was white , as if  covered  with  salt . not  a leaf  remained  on  the  trees . The flowers  were  gone  from  the plants . The  corn  was  totally  destroyed . Lencho's  soul  was  filled  with  sadness . When the storm  had  passed , he  stood  in  the  middle of  the  field and  said  to  his  sons  about  the  destruction of  locusts on cornfield whose  destruction is  less than the  halistorm did.  (c) '' .... there  was  a  single  hope  :  help  from  God . ''

Ans The above  sentence  is  taken  from  the lesson " A Letter To  God " written  by  G.L. Fuentes .
         Here  the  author is  going  to  express  Lencho's  hope  and  faith in god. 
  Since  Lencho's  field was  totally  destroyed  by  the hailstorm  and so ,  that  year would  have  no  corn  . All  their  work , for  nothing  and  there  is  no  one  who  can  help  them .
But  in  the  hearts  of  all who  lived  in  that  solitary  house  in  the  middle of  the  valley , there  is  a single hope : help from god.  Lencho thought   only of  his  one  hope : the  help  of  God whose eyes , as he  he  had  been instructed ,see everything , even  what is  deep  in one's  conscience. Such  a  great  faith Lencho  had  in  God . In this difficult  situation , Lencho  told  his  family  not  to  be  so  upset  , even  though  the destruction seems  like  a total  loss and  called  them  that  no  one  dies  of  hunger and his family also agreed to this statement. 

(d) '' ...... if  you  don't  help  me  , my  family  and  I  will  go  hungry  this  year .''

Ans The above  sentence  is  taken  from  the lesson " A Letter To  God " written  by  G.L. Fuentes .
       Here  the  author is  going  to  say  about  the destruction of  his  cornfield  and  he  requested  god  for  a  financial  support. 
        Since  Lencho's  field was  totally  destroyed  by  the hailstorm  and so ,  that  year would  have  no  corn  . All  their  work , for  nothing  and  there  is  no  one  who  can  help  them . Lencho thought   only of  his  one  hope : the  help  of  God . He had  a  great  faith  in  God . Lencho wrote in the letter addressed to  God that   if  God  does  not  help  him  , his  family  and he  will  go  hungry  that  year  .Therefore  he  needed  a  hundred  pesos  in  order  to  sow  his  field  again and  to live  until  the  crop  comes . In the  first letter  , Lencho wanted  to  express his  sorrowful  story through this  given  statement . 

(e) '' What  faith  ! I  wish  I  had  the  faith  of  the  man  who  wrote  this  letter  .  Starting  up a  correspondence with  God .'' 

Ans The above  sentence  is  taken  from  the lesson " A Letter To  God " written  by  G.L. Fuentes .
     Here the author  is  going  to  express the postmaster's  feeling  who  had  shown the letter addressed to God  written  by  Lencho . 
     Since  Lencho's  field was  totally  destroyed  by  the hailstorm  and so ,  that  year would  have  no  corn  . All  their  work , for  nothing  and  there  is  no  one  who  can  help  them . Lencho thought   only of  his  one  hope : the  help  of  God . He had  a  great  faith  in  God . He  wrote  the  first  letter to  ask for  a  hundred  pesos  in order  to  sow  his  field  again and  to  live  until  the  crop comes. He  wrote " To God '  on  the  envelope , put  the letter  inside  and  went  to  town . At  the post  office , he  placed  a  stamp  on  the  letter and  dropped  it  into  the  mailbox. 
     One  of  the  employees , who  was  a postman  and  also  helped  at  the  post office  , went  to  his boss  laughing  heartily  and  showed  him  the  letter  to  God. Never  in  his  career as a  postman  had  he  known  that  address . The  postmaster  - a  fat  , amiable fellow - also  broke  out  laughing , but  almost  immediately  he  turned  serious  and  tapping  the  letter  on  his  desk and  commented  the  given  line . 
     

(f) ''  It  said  :  ''  God : Of  the  money  that  I  asked  for  ,  only  seventy  pesos  reached  me.   Send  me  the  rest  ,  since  I  need  it  very  much  . But  don't  send  it  to  me  through  the  mail  because  the  post  office  employees  are  a  bunch  of  crooks . Lencho 
.''
Ans :  The  above  sentence  is  taken  from  the  lesson  ' A  letter  to  god  '  written  by  G.L Fuentes  . 
The  author  is  going  to  express  Lencho's  feeling  with  word   through  the  given  line  . In the  second  letter  he  wrote  this  line . 
Since  Lencho's  field was  totally  destroyed  by  the hailstorm  and so ,  that  year would  have  no  corn  . All  their  work , for  nothing  and  there  is  no  one  who  can  help  them . Lencho thought   only of  his  one  hope : the  help  of  God . He had  a  great  faith  in  God . He  wrote  the  second  letter to  ask for  a  hundred  pesos  in order  to  sow  his  field  again and  to  live  until  the  crop comes. But  he had  received  only  seventy  pesos in stead  of  getting  a  hundred  pesos. He became  angry  and  thought  that  god  could  not  have  made  a  mistake  , nor  could  he  have  denied   Lencho  what  he  had  requested . So he wrote  the  second  letter to get  the  rest money  . He  thought  that  the employees at  the  post  office had  taken  the  other portion . So  he  requested  god not to send  the  money through mail because  as  per  Lencho  the  post   employees  are  a  bunch  of  crooks . 

 Word Meanings ( শব্দাৰ্থ) :

  • Valley =  Low  lying  area  at  the  bottom .(পাহাৰৰ নামনিত থকা সমতল অঞ্চল)
  • Crest= top  of  a hill.(পাহাৰৰ শিখৰ)
  • harvest= crop , yield (উৎপাদিত শস্য )
  • downpour= rain (বৰষুণ)
  • shower= mild rain (কলহৰ মুখে ঢলা বৰষুণ )
  • intimately= closely (ঘনিষ্ঠভাৱে)
  • supper= evening  meal (সন্ধিয়াৰ আহাৰ)
  • predicted= forcast (পূৰ্বানুমান কৰা)
  • approaching= coming  nearer  in position (কাষ চাপি অহা)
  • cent= a monetary unit  used  in  many  countries (বহু দেশত ব্যৱহাৰ হোৱা মৌদ্ৰিক একক)
  • regarded= gazed  at (থৰ লাগি চোৱা)
  • draped= covered with (কাপোৰেৰে ঢকা)
  • hailstones = small  balls  of  ice  that  fall  like  rain৷ (বৰষুণৰ দৰে পৰা সৰু সৰু বৰফৰ পিণ্ড) 
  • resemble = look like  something (একে দেখা ব মিল থকা)
  • plague = any wide -spread and  highly  contagious  disease (এবিধ সংক্ৰামক ৰোগ )
  • locusts = insects  which fly in big swarms and destroy crops (জাক পাতি উতি আহি নষ্ট কৰা পতংগ)
  • sorrowful = filled  with  sorrow (দুখেৰে ভৰি পৰা)
  • solitary= lonely (অকলশৰীয়া)
  • upset = distressed (নিৰাশ হোৱা)
  • conscience = inner  sense  of  right and  wrong (বিবেক)
  • peso = currency  of  several  Latin American countries (লেটিন আমেৰিকাৰ ,মুদ্ৰা)
  • sow = plant crops (শস্যৰ বীজ সিঁচা)
  • heartily = without  restraint(প্ৰতিবন্ধতা নোহোৱাকৈ)  
  • amiable = friendly  and  pleasant (বন্ধুত্বসুলভ)
  • tapping = striking  and  repeatedly (বাৰে বাৰে আৰু মৃদুভাৱে আঘাত কৰা)
  • correspondence = communication (যোগাযোগ)
  • evident = obvious , clear (স্পষ্ট)
  • goodwill = care , concern (যত্ন)
  • resolution = decision (সিদ্ধান্ত)
  • oblige = to bind by legal or moral  means (বাধ্য কৰোৱা) 
  • charity = help ( সহায়)
  • contenment = satisfaction (সন্তষ্টি)
  • deed = action (কাম)
  • denied = refused (অস্বীকাৰ কৰা)
  • wrinkling = crinkling up , folding (ভাঁজ কৰা)
  • affixed = attached (লগাই দিয়া )
  • crook = dishonest person . ( অসৎ মানুহ ) 























No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...