Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

MAGH BIHU OR MAGHAR DOMAHI - Prafulladatta Goswami ( vistas)

          MAGH  BIHU  OR  MAGHAR  DOMAHI  

                       Prafulladatta Goswami 

A .  Short  Type  Questions  :


1. When  is  the  Magh  Bihu  celebrated  ?  Where  has  the  Magh  Bihu  seemed  to  have  a  stronger  hold  ?  


Ans :  Magh  Bihu  is  celebrated  in the  post-harvest  winter  season . The  Mahg  Bihu has  seemed  to  have  a  stronger  hold  in  Lower  Assam .   


2. What  is  the  meaning  of  Domahi  ?  Which  Bihu  is  best  known  as  the  festival  of  feasting  ?  

Ans  :  The  meaning  of  Domahi  is  the  junction  of  two  months . Magh  Bihu  is  the  best  known  as  the  festival  of  feasting . 


3.  Which  Bihu  described  as  the  cheering  Bihu  ?  How  is  the  Magh  Bihu  also  known  ?  


Ans  :  Bohag  Bihu  is  described  as  the  cheering  Bihu . The  Magh  Bihu  is  also  known  as  Bhogali  Bihu .


4.  What  is  the  significance  of  Uruka  ?  


Ans  :  A  fire  ceremony  is  closely  associated  with  Magh  Bihu  , but  more  significant  is  Uruka  , the  Bihu  eve .  On  this  day  womenfolk  get  ready  for  the  next  day  with  Chira, Pitha, laru etc. 


5. Where  do  the  women  prepare  rice  beer  ?  How  many  days  does  the  beer  take  to  get  matured  in  winter  ? 


Ans  :  In  tribal  settings  the  women  prepare  rice  beer .  The  beer  takes  four  or  five  dats  to  get  matured  in  winter . 


6. How  is  the  Meji  made  ?


Ans  :  The  Maji  is  made  with  green  bamboo , dried  banana  leaves  and  hay  are  usually  temple  - shaped  . Usually  young  lads  take  a  hand  in  this . 


7. What  is  the  significance  of  Bhelaghar  ? 


Ans  :  The  Maji  which  are  hutlike  are  called  Bhelaghar  . Sometimes  cowherds  pass  the  night  in a  Bhelaghar  warming  themselves  by  a  fire  and  making  use  of  the  vegetable  that  they  steal  from  the  villagers' gardens  and  the eatables  that  are  given  them .  


8. How  is  the  next  day  celebrated  after  Uruka  feasting  ?


Ans  :  After  Uruka  feasting  is  over  , next  day  at  crack  of  dawn  , someone  in  the  family  ties  thin  strips  of  bamboo , jute  or  hay  around  fruit  - bearing  trees  , calls  out  to  dogs  and  offer  them  rice ,  while  womenfolk  clean  the  house  and  cooking  pans . 


9. What  the  belief  regarding  the  ashes  and  half  burnt  bamboos  ?


Ans  :  The  belief  is  that the  ashes  and  half  burnt  bamboos  increase  the  fertility  of  fields  and  gardens . 


10. What  is  the  belief  of  the  Europeans  who  lighted  Lentern  and  Midsummer  fire  ?


Ans  :  Europeans  who  lighted  lentern  and  Midsummer  fire  also  had  the  belief  in  the  efficacy  of  ashes  and  embers  as  a  means  of  fertility  .  Some  of  them  also  had  the  custom  of  tying  bands  of  straw  round  tree-trunks  to  render  them  fruitful  .  These  fire  rituals  have  apparently  an  Indo-European  origin.  


11. How  do  the  Assamese  people  celebrate  after  the  Mejis  and  Bhelaghars  are  burnt  ?  

Ans  :  After  the  mejis  and  Bhelaghars  are  burnt  people  sit  and  to  the  accompaniment  of  kettledrums  and  large  cymbals  hold  a  session  of  hymnsinging  . 

12. What  do  the  people  have  on  lunch  ?  What  is  mahkarai  ?


Ans  :  The  lunch  on  this  day  is  chira , pitha , curd  and  so  on . Mahkarai  is  a  combination  of  roasted  rice  , black  gram  sesame and  pieces  of  ginger . 


13. How  is  the  delicacy  takeli-pitha prepared  ?

Ans :  Tekeli -pitha  is  a  salted  rice  powder  steamed  on  the  mouth  of  a  small  pitcher  or  even  a  kettle  .

14. How  is  the  delicacy  sunga -pitha prepared  ?

Ans  :  Sunga -pitha  is  a  moist  rice  powder  put  in  a  green bamboo  tube  and  roasted  in  fire . 

15. How  is  the  delicacy  sunga  saul  prepared  ? 

Ans  :  Sunga  saul  is  the  sticky  bora  rice  steamed in  a  bamboo  tube . When  the  sticky  roll  is  made  into  pieces  and  eaten  mixed  with  milk  and  gur .

16. What  do  the  people  have  on  lunch  on  the  Domahi  or  Sankranti  day  ?

Ans  :  No  meat  is  allowed  on  the  Domahi  or  samkranti  day  ,  the  lunch  being  made  up  of  Chira  , curd  etc ., the  evening  meal  consists  of  rice  , curry  of  black  gram , fried  yam  and  so  on . 

17. How  do  the  Kacharis  celebrate  the  Magh  Bihu ? 

Ans  : The  Kacharis  , the  most  numerous  tribe  of  Assam  ,  have  similar  customs  like  others  , though  these  differ  in  certain  features  .  They  also  tie  cords  round  fruit  - bearing  trees  .  They  offer  rice  to  " the  flying  , the  sinking  and  the  moving  "  that  is  to  birds , to  fishes  , and  to  animals like  dogs  and  pigs . On  the  Domahi  day  they  put  a  mark  of  water  mixed  with  cowdung  ,  around  their  granary  .  On  the  seventh  day  of  Magh  Bihu ,they  again  clean  the  utensils , sacrifice  fowls  to  bathou  , their  god  and  go  out  carol  singing  collecting  eatables  . 

18. How  is  the  Bhela  Ghar  burnt  as  per  customs  of  the  Kachari  tribe  ?  

Ans  :  The  Bhela  Ghar  is  burnt by  the  cowherd  boys  before  dawn , before  the  crows  come  out  of  their  nests  . The  leading  cowherd  while  setting  fire  to  the  Bhelaghar  in  a village  starts  a  prayer  . They  pray  that  disease  may  not  visit  their  village may  be  filled  with  paddy  and  riches  , that their  cattle  may  be  large  and  strong  like  the  rhinoceros  and  the  elephant. 

19. What  is  the  importance of  swords  in  the  Magh  Bihu  festival  ?

Ans  :  In  earlier  times  more  martial  games  , like  sword  play  and  javelin  throwing  were  customary  .  From  weeks  ahead  young  people  , used  to  make  camps  on  dry  river  banks  and  exercise   themselves  in  the  Arts  which  were  found  necessary  to  defend  the  land  from  aggressors .   

20. How  is  the  Kati  Bihu  celebrated  ?

Ans  :  Kati  Bihu  is  celebrated  in  autumn  .  It  has  no public  significance  .  In  the  family  yard  a  light  is  put  at  the  foot  of  the  Tulasi  plant  and  women  and  children  sing  prayer  song. 

21. What  does  the  ploughman do  for  the  protection  of  his  crops ?

Ans  :  The  ploughman  does  certain  things  for  the  protection  of  his  crop. He  plants  a  small  bamboo  in  the  field  and  lights  an  earthen  lamp  at  its  foot . He  may  also  whirl  a  piece  of  bamboo  and  chant  certain -mantras  to  protect  the  maturing  paddy  from  pests. 

22. How  does  the Kacharis  celebrate  the  kati  Bihu  ? 

Ans  :    The  kacharis  put  lamps  at  the  foot  of  the  Siju cactus  , symbol  of  their  chief  god  Bathou  , in  the  garden  , at  the  granary  and  in  the  field  . In  this  way  the  Kacharis  celebrates the  kati  Bihu. 

1 comment:

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...