Gorajan Goodluck Tutor Centre

শিক্ষাই মানুহক মুক্তি দিয়ে

YOUR QUESTIONS OUR ANSWERS( আপোনাৰ প্ৰশ্ন আমাৰ উত্তৰ- তলৰ লিংকটোত ক্লিক কৰক )

HOT QUESTION-ANSWERS ( EMERGENCY)

HOT QUESTION
তোমাৰ উত্তৰসমূহ ( YOUR ANSWERS)

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা

আমাক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ তলৰ Whatsapp ত ক্লিক কৰা
Ask Question

HS result

HS Result 2021
HS Result ৰ বাবে ক্লিক কৰা

LINK-1

HSLC আৰু AHM RESULTS -link 2
নিজৰ RESULTS চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰা (LINK 2)
ইংৰাজী ভয় লাগে নেকি?
ইংৰাজীত দুৰ্বল নেকি ? আহক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকো মাত্ৰ ৪৯৯ টকাত
ALL ANSWERS
CHOOSE YOUR CLASS [উত্তৰ পাবলৈ নিজৰ শ্ৰেণীটো বাছনি কৰক ]

Your Questions( আপোনাৰ প্ৰশ্ন )

প্ৰশ্ন সুধিব পাৰা
টান লগা বিষয়টোত আমি সহায় কৰিম

Your Answers (আপোনাৰ উত্তৰ)

YOUR ANSWERS
আপুনি আগতে আমাক পঠিওৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰসমূহ ইয়াত পাব
HSLC 2021
NOW YOU CAN BUY YOUR IMPORTANT EBOOK HERE

REACH FOR THE TOP [CLASS - IX NCERT SOLUTION - ENGLISH]

                                                       

I.                    Answer   these  questions  in   one  or  two  sentences  each .
1.       Why  was   the  ‘holy man’   who  gave  Santosh’s  mother   his  blessings   surprised?

Ans :  The   ‘holy man’  who  gave Santosh  mother  his  blessings  surprised   because  Santosh’s  grand   mother     told  him  that  they   did  not  want  a  son. 

2.       Give  an  example   to  show  that  even  as  young  girl  Santosh  was  not  ready  to   accept  anything  unreasonable.

Ans : Santosh   did  not  wear  traditional   India  dress  for  girls  she  wore   shorts.

3.       Why   was  Santosh  sent  to  the  local   school  ?

Ans :  Santosh   was  sent  to  the  local   school   according   to  the  custom   of  their   family.

4.       When   did  leave   home  for  Delhi, and  why ?

Ans  :  She   left   home   for  Delhi  after   her   parents   had  tried   to  arrange   her  marriage. She  did  so  to  have   a  proper  education.

5.       Why  did  Santosh’s  parents  agree  to  pay  for  her  schooling   in  Delhi  ?  what  metal  qualities  of  santosh are  brought   into   light   by   this  incident ?

Ans  :  Santosh’s  parents agreed  to  pay  for  her  schooling   in  Delhi   because  she  clearly   told  them  that   she  would  part  time  and  manage  money  for  her  education. This  incident   show   her   strong determination.

II.                  Answer   each   of  these  questions  in  a  short   paragraph  (about 30  words)
1.       How  did  Santosh  begin  to climb   mountains  ?

Ans:  Some   climbers  on  the  Aravalli   hills  encouraged  Santosh   and  she  got  admission   in  Uttar  kashi’s  Nehru  Institute   of  Mountaineering .  And    she  went  on  an  expedition every  year.

2.       What   shows   her  concern  for   the  environment ?

Ans : As   an  environmentalist  Santosh   brought   down  500  kilogram   of  garbage   from   the  Himalayas  while   coming   down   this  shows   her  concern   for  the  environment.

3.       What   incidents  during   the   Everest  expedition  show   Santosh’s  concern  for  her   team -  mates ?

Ans :  Santosh   provided  a   special  care  to  one  of   her   team – mates   during  the  Everest   expedition  but  couldn’t  save  him .but  she  saved  Mohan   Singh,  another   climber  by  giving   him  to  share  her  oxygen.

4.       How  does  she  describe   her  feelings   at  the  summit   of  the  Everest ?

Ans :  On  reaching   the   summit  of  the  Everest   she  felt  that  the  greatness   of  the  moment  was  beyond   description.  It  was  a  spiritual  moment. She  felt  proud  as  an  India   and   unfurled   the  Indian   tricolor   there.

5.       Santosh  Yadev   got   into  the  record  books  both   timesw  she  scaled Mt.  Everest.  What   were   the  reasons   for  this ?

Ans:  Santosh   Yadev   got  into  the record   books  both  times  as   the  only  woman   in the  world   to  scale Mt.  Everest   twice.  She  was   the  youngest   woman   in  the  world    to  climb  Mt.  Everest. 

No comments:

Post a Comment

Please don't use spam link in the comment box.

Popular Posts

Featured post

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে

ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ১৫ দিনীয়া স্ব -শিকন সমল ( সমল নং - ২) - ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ বাবে  বিষয় - বিজ্ঞান   অধ্যায় -2ঃ খাদ্যৰ উপাদান  পূৰ্বজ্ঞান আমি বিভি...